Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Ο όρος κολάζ προέρχεται από τον γαλλικό όρο papiers collés (ή découpage), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τεχνικές επικόλλησης κομματιών χαρτιού σε διάφορες επιφάνειες.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως τεχνική καλλιτεχνών στις αρχές του εικοστού αιώνα.
@@ Το ανθρωπάκι που χαμογελά δεν είναι μια απλή χειροτεχνία. Φτιάχτηκε από μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με υπεύθυνη τη δασκάλα μουσικής Ραλλού Ψωμά.
…………………………
@@ Ο στόχος ήταν να δουν από κοντά την ανάπτυξη των σπόρων. Έριξαν λοιπόν χώμα σε διάφανα ποτήρια, ώστε να είναι ευδιάκριτη η ανάπτυξη των σπόρων και στη συνέχεια το κάλυψαν με σπόρους από γρασίδι.
………………………………
Τα παιδιά δημιουργούν τον οικοκώδικα από το Α ως το Ω.
Η Αλφαβήτα του περιβάλλοντος!
Το πρώτο τεύχος της εφημερίδας του σχολείου μας με τίτλο "Χίλιες και 9 ειδήσεις: η eφημερίδ@ του 9ου Γυμνασίου Καλαμαριάς είναι γεγονός με διάφορα άρθρα για το περιβάλλον και την προστασία του:
1. Running out of time
2. Είναι η βροχή στην πόλη μας όξινη;
3. Ανακυκλώσιμες πηγές ενέργειας ως λύση στην ενεργειακή κρίση
https://schoolpress.sch.gr/1000and9news/page/2
Από την επίσκεψή μας στην παραλία Αγκαθωπές της Σύρου, συλλέξαμε σπόρους από κρινάκια της άμμου Pancratium Maritimum, τα βάλαμε σε κεσεδάκια με άμμο, και τα τοποθετήσαμε σε ηλιόλουστο παράθυρο, η προσμονή κράτησε από τον Νοέμβρη μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Μια Δευτέρα πρωί ο χώρος γέμισε χαρούμενες φωνούλες, οι μεγενθυντικοί φακοί από χέρι σε χέρι, ανακάλυψαν ότι από κάποιους σπόρους έβγαιναν βλασταράκια. Καταστρώνουμε σχέδια για να επιλέξουμε την παραλία εκείνη που θα τα μεταφυτέψουμε και θα τα περιμένουμε να μεγαλώσουν.
Οι επικονιαστές μπήκαν μέσα στο σχολείο μας αλλά και στην μας! Εμείς παρέα με τους γονείς συγκεντρώσαμε πληροφορίες και αποφασίσαμε να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων τους. Μάλιστα ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το πιο χρωματιστό και διαφορετικό Bazaar Ανθοφορίας! Με τη μέθοδο της υδροπονίας (στην απλή της μορφή) δημιουργούμε μοσχεύματα βάζοντας στο παιχνίδι και τους γονείς κι έτσι αναπαράγουμε φυτά με τον πιο βιώσιμο τρόπο.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας που τόσο μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει ως φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της αλληλοβοήθειας και του σεβασμού είναι αξίες που χρειάζεται να διέπουν κάθε στάδιο αγωγής των παιδιών ώστε σε βάθος χρόνου να μετουσιωθούν σε στάσεις ζωής. Τα βιβλία συχνά αποτελούν σπουδαία αφορμή για να θιγούν τέτοια φαινόμενα, όπως το βιβλίο "Πες κάτι" του Peter H Reynolds.
Mια αλλιώτικη κυρά Σαρακοστή δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου μας. Μια κυρά Σαρακοστή που νηστεύει για πάντα από όλα τα δεινά των ημερών... τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τις φωτιές, τα δυστυχήματα, τις αρρώστιες.... Αντί για τα πόδια της εμείς θα κόβουμε τις τούφες των μαλλιών της σε ένδειξη στήριξης στους καρκινοπαθείς και θα ευχόμαστε μόνο υγεία, αγάπη και αλήθεια...
Οι μαθητές που συμμετέχουν στην δράση «στον δρόμο για ένα οικολογικό σχολείο» πραγματοποίησαν άλλη μια διδακτική επίσκεψη, για ακόμη μια φορά, με την βοήθεια του ΟΑΣΘ. Η επίσκεψη περιελάμβανε την περιήγηση στην εξωτερική συλλογή δασικών δένδρων της Δασολογικής σχολής του Α.Π.Θ. καθώς και την ξενάγηση στο μουσείο φυσικής ιστορίας που φιλοξενεί εκθέματα βαλσαμωμένων ζώων του δάσους.
Συλλογές από σπόρους, πετρώματα, βότσαλα, καρπούς και πολλά άλλα που φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο για να τα μοιραστούν με τους φίλους τους, ταξινομούνται στο αλφαβητάρι μας και μένουν εκεί για να τα παρατηρούμε με μεγενθντικούς φακούς, να τα αποτυπώνουμε στο χαρτί, να βρίσκουμε το αρχικά του ονόματός τους και να τα αγαπάμε
Ήρθε ο Νοέμβρης και το κυκλάμινο φύτρωσε στα βουνά της Σύρου. Κυκλάμινα στην εξοχή , πάνω στα βράχια. Δεν χρειάζονται άλλο από τον ήλιο , όπως λέει το τραγούδι "κουβέντα με ένα λουλούδι" του Γ. Ρίτσου, μελωποιημένο από τον Μ. Θεοδωράκη: "
Κυκλαδινό κυκλάμινο
στου βράχου τη σχισμάδα
πού βρήκες χρώματα κι ανθείς
πού μίσχο και σαλεύεις
Μέσα στο βράχο σύναξα
το γαίμα στάλα στάλα
μαντήλι ρόδινο έπλεξα
κι ήλιο μαζεύω τώρα.
Χαμόγελα πολλά σήμερα ..φρέσκα μαρουλάκια, κρεμμυδάκια, μπρόκολο....η χαρά ήταν μεγαλύτερη όταν τα παιδιά πήραν στο σχόλασμα μέσα σε σακούλα μανάβικου ένα μαρούλι και κρεμμυδάκια για να φτιάξουν με την μανούλα τους την μεσημεριανή τους σαλάτα ......κάποια έφεραν σαλατούλα στο ολοήμερο τμήμα...χαρά είχαν και οι γονείς που βοήθησαν στην παραγωγή μας ...
Μάθαμε για τα λιβάδια ποσειδωνίας, που είναι τα δάση της θάλασσας και που δίνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από τα λιβάδια και ζωγράφισαν ... Τα έργα τους κόσμησαν την έκθεση που διοργάνώθηκε από το Cyclades Preservation Fund και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου
Μιά επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου, μας έφερε σε επαφή με το "κρινάκι¨ που ζει στην άμμο, και κινδυνεύει από εξαφάνιση όχι γιατί δεν πολλαπλασιάζεται εύκολα, αλλά επειδή οι δραστηριότητες στις παραλίες (ομπρέλες - ξαπλώστρες, επέκταση ξενοδοχείων στις ακτές και καταστροφή των αμμόλοφων), το κάνουν να κινδυνεύει προς εξαφάνιση.
Το κιόσκι στην αυλή μας , μεταφέρθηκε μέσα σε ένα μεγάλο ξύλινο "κουτί". Αφού οι μάστορες συνέθεσαν όλα τα κομμάτια και έστησαν το κιόσκι, ο γερανός ήρθε για να σηκώσει και να απομακρύνει το "κουτί" μεταφοράς. Οι μικροί μαθητές που παρακολουθούσαν άρχισαν να λένε πόσο χρήσιμο μπορεί να ήταν αυτό το κουτί Βροχή οι ιδέες τους Τελικά ο γερανός έφυγε χωρίς το κουτί μεταφοράς . Το αποτέλεσμα ήταν με τη βοήθεια ενός μπαμπά, ένα υπέροχο φυτώριο και στάση κηπουρού
Με μεγάλη μας χαρά δεχθήκαμε τη δωρεά για την βελτίωση του προαύλιου χώρου ώστε να γίνει ασφαλέστερος και φιλικότερος προς τους μαθητές μας. Ο πράσινος χλωοτάπητας μας και το κιόσκι μας προστατεύουν από τις υπέρυθρες και υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Όλα αποτυπώθηκαν στο χαρτί.
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Οι κύκλοι του περιβάλλοντος: από το σχολείο στη γειτονιά, από τη γειτονιά στη φύση" οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ηλιούπολης "υιοθέτησαν" ένα παραμελημένο δημόσιο χώρο, ώστε να το μέτατρέψουν σε πάρκο "τσέπης". Οι μαθητές της Έ τάξης με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών που συντονίζουν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, κινητοποίησαν όλη τη σχολική κοινότητα: μαθητές, εκπαιδευτικούς, σύλλογο γονέων και φορείς του δήμου Ηλιούπολης.
Η αυλή του σχολείου μας απόκτησε τον καλύτερο φίλο....!!!!
Φτιάχνουμε ελιόψωμα με τους μαθητές της Γ τάξης, στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της ενότητας: "Η ελιά", υπό την εποπτεία της Υπεύθυνης εκπ/κου, Τσελίκα Χριστούλας. Ευχαριστούμε πολύ τη μαμά Τασούλα της μαθήτριας μας, Μαρίας, που ανέλαβε το ψήσιμο.