Επίσκεψη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Η εκστρατεία της φετινής χρονιάς, 2014-2015, στην οποία  συμμετέχουμε  έχει τίτλο «Litter Less» που σημαίνει «Λιγότερα Απορρίμματα» και διοργανώνεται σε περισσότερες από 35 χώρες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα απορρίμματα και να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο 4,8 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων; Και για να καταλάβετε πόση ενέργεια χρειάζεται για να γίνει 1 μόνο κουτί από αλουμίνιο, σκεφτείτε ότι είναι τόση, όση για να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να ανάβει μια λάμπα για 5 ώρες και για να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες.

Ένας τρόπος για να μειώσουμε τα απορρίμματα είναι να ανακυκλώνουμε. Γι’ αυτό κι εμείς, μαζί με τους μαθητές του Στ3 με τους οποίους συνεργαζόμαστε για το πρόγραμμα, επισκεφτήκαμε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης (κέντρο διαλογής) και είδαμε από κοντά πού πηγαίνουν τα άχρηστα υλικά που πετάμε στους μπλε κάδους. Μάθαμε την αξία της ανακύκλωσης και καταλάβαμε πόσο σημαντικό είναι να ρίχνουμε στους κάδους μόνο ανακυκλώσιμες συσκευασίες και όχι σκουπίδια, όπως τρόφιμα.

Ας προβληματιστούμε! Όλοι μαζί μπορούμε να δράσουμε και ας ξεκινήσουμε από το σχολείο μας! Σαν μαθητές ενός υποψήφιου «οικολογικού σχολείου» θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε οικολογικά ώστε να κυματίζει σε λίγο καιρό και στο δικό μας σχολείο η οικολογική σημαία. Τι λέτε; Θα βοηθήσετε;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης 

Συγγραφέας: 
Φραγκούλα Κουσκ...