5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Τα νέα του Σχολείου μας

Στο πλαίσιο της ενότητας «Αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας τα λάθη μας» από το μάθημα των Θρησκευτικών και με άξονα την ενίσχυση των Διαπροσωπικών Σχέσεων του προγράμματος των Οικολογικών Σχολείων υλοποιήθηκε στην Ε’ Δημοτικού η δράση «Πάρε τη συμβουλή μου!». Κάθε παιδί κλήθηκε να γράψει σε ένα χαρτονάκι ένα λάθος που έχει κάνει –είτε σε κάποιο μάθημα είτε σε μια δεξιότητα ή συμπεριφορά– και να διατυπώσει μια συμβουλή προς έναν συμμαθητή ή μια συμμαθήτρια, ώστε να τον βοηθήσει να το αποφύγει.

Στην τάξη μας, την Ε΄, μέσα από μια συγκινητική και ουσιαστική προσέγγιση, αναφερθήκαμε στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Με αφετηρία επιλεγμένα αποσπάσματα που παρουσίασε η εκπαιδευτικός, γνωρίσαμε τους πραγματικούς ήρωες εκείνης της τραγικής βραδιάς — ανθρώπους που με αυταπάρνηση και γενναιότητα έσωσαν ζωές και έδωσαν νόημα στην έννοια της αυτοθυσίας, όπως την ιστορία του Μιχάλη από τους γειτονικούς Λειψούς που έσωσε ζωές στα Τέμπη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών «Ενεργός Πολίτης» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2025, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στην τάξη του ΣΤ2, όπου η δασκάλα τους, κα. Αικατερίνη Πουγούνια τούς παρουσίασε το μαγευτικό ταξίδι του ανήσυχου ταξιδευτή 2Π. Ποιος είναι, όμως, ο 2Π; Στο τέλος του ταξιδιού αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για έναν… Ενεργό Παγκόσμιο Πολίτη!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, το ΚΕΔΑΣΥ Καλύμνου διοργάνωσε στην τάξη μας, στην Ε' Δημοτικού, μια σειρά από δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών γύρω από το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και των θετικών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, η τάξη της Ε’ Δημοτικού γέμισε με σκέψεις, συναισθήματα και δημιουργικότητα, μέσα από μια δραστηριότητα που μας έκανε όλους να αναλογιστούμε τη δύναμη των λέξεων. Η δραστηριότητα ονομάστηκε: «Δώσε μου φωνή!» και απέβλεπε όχι μόνο να ενισχύσει τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και να δημιουργήσει μια κουλτούρα θετικού διαλόγου και αλληλοσεβασμού στην τάξη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Δεκεμβρίου, η τάξη μας πλημμύρισε χρώματα, συναισθήματα και… συνδετήρες! Τα παιδιά δημιούργησαν, μαζί με τον διπλανό τους, το «Ακορντεόν της φιλίας»: ένα ενιαίο έργο ζωγραφικής, φτιαγμένο από δύο συνδεδεμένα φύλλα, όπου αποτύπωσαν με πολλή φαντασία και αμέτρητα χρώματα τι σημαίνει για εκείνα η φιλία. Η σύνδεση δεν ήταν μόνο χαρτιού, αλλά και ματιάς, σκέψης και καρδιάς.
Σελίδες
Το σχολείο μας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου, βρίσκεται στην Πόθια της Καλύμνου, στην ενορία Αναστάσεως και για μας είναι το καλύτερο σχολείο του κόσμου!