Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής
Τα νέα του Σχολείου μας

@ Λίγο πριν αρχίσουν οι διακοπές του Πάσχα κάναμε τη δεύτερη συγκομιδή λαχανικών από το σχολικό μας κήπο. Αυτή τη φορά σειρά είχαν τα «Τριτάκια», που έκοψαν τα λάχανα και τις λαχανίδες. Τα έβαλαν σε σακούλες και τα πήραν στα σπίτια τους για να τα μαγειρέψουν οι μαμάδες τους.
@ Δεν φρόντισαν όμως μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και τους δασκάλους τους ετοιμάζοντας για τον καθένα από μία σακούλα με λαχανικά. Καλοφάγωτα και του χρόνου!

@ Γεμάτοι με ξεχωριστές εμπειρίες γύρισαν σήμερα στα σπίτια τους οι μαθητές μας μετά την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποίησε το σχολείο μας στη Φάρμα Ζώων "Καριοφύλλη" στο Λεπέτυμνο της Λέσβου. Παρά το ότι ο Γιώργος, ο δημιουργός της , μας έχει επισκεφτεί 4 φορές ως τώρα, η σημερινή επίσκεψη είχε το στοιχείο της βιωματικής γνωριμίας, που είναι μοναδικό.

@ Τελευταία συγκομιδή πορτοκαλιών και νεραντζιών για φέτος από τα εσπεριδοειδή της σχολικής αυλής. Δε λίγες μέρες θα είναι έτοιμα και τα γλυκά κουταλιού καθώς και τα λικέρ που ετοιμάζουμε.
@ Την συγκομιδή έκαναν τα "Τεταρτάκια" και ήταν γι' αυτά μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς οι νεραντζιές και οι πορτοκαλιές έχουν ανθίσει και μοσχοβολάει ο κόσμος από το άρωμά τους.

@ Τελευταία συγκομιδή των χειμωνιάτικων λαχανικών του σχολικού κήπου από τα παιδιά της Ε΄ τάξης που φέτος τον έχουν υπό την επιμέλειά τους μαζί με τα παιδιά της Γ΄ τάξης . Πριν λίγες μέρες τα «Πεμπτάκια» μαζί με τη δασκάλα τους -την κ. Μαρία -και την καθαρίστριά μας την κ. Ζίνα έκοψαν τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια, που είχαμε βάλει στα τέλη του φθινοπώρου.

@ - Και να θυμάστε : Μια φορά εύζωνας , πάντα εύζωνας. Μ΄ αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τα «Δευτεράκια» μας κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο σπίτι του ο 85χρονος Δημήτρης Μαντζουράνης, ολοκληρώνοντας την αφήγησή του για τα δύο χρόνια που υπηρέτησε στην Ανακτορική (και σήμερα Προεδρική) Φρουρά το διάστημα 1960-1962.
@ Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Ανακαλύπτω την ιστορία του τόπου μου», που περιλαμβάνει γνωριμία με το παρελθόν της περιοχής και των κατοίκων της και στη συνέχεια ψηφιοποίηση φωτογραφιών και καταγραφή των αναμνήσεών τους

@ Μια διαφορετική γευστική εμπειρία απόλαυσαν σήμερα Πέμπτη 27/3/2025 οι μαθητές του σχολείου μας. Σαράντα σχεδόν μέρες μετά τα κρεατικά της Τσικνοπέμπτη δοκίμασαν νηστίσιμες τροφές στο σαρακοστιανό πικ-νικ που κάναμε.…
@ Το μενού περιείχε λαχανικά από το σχολικό μας κήπο και διάφορα άλλα καλούδια, όπως : Ταραμοσαλάτα , χαλβά, ελιές , τουρσί , ραπανάκια, κρεμμυδάκια, μαρουλοσαλάτα και λαχανοσαλάτα, ψητές πατάτες, βραστές γαρίδες και για επιδόρπιο μήλο. Τα εδέσματα ήταν νοστιμότατα και τα «τίμησαν» όλοι οι μαθητές αρκετοί από τους οποίους, πήραν και δεύτερο πιάτο.

@ Με μια πολύ όμορφη γιορτή καθώς και με την καθιερωμένη παρέλαση και απαγγελίες ποιημάτων τιμήσαμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Στο θεατρικό συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Ε΄ τάξης που απέδωσαν θαυμάσια τους ρόλους τους. Η παράσταση ήταν έξοχα φροντισμένη και όλοι οι συντελεστές της καταχειροκροτήθηκαν.

@ Μέρα χαράς για τον ίδιο την οικογένειά του και το Δημοτικό Σχολείο της Θερμής η χθεσινή για τον Γιώργο Ηλία μαθητή της Δ΄ τάξης. Παίζοντας με το βιολί του το Concerto in em si menor του Oskar Rieding βραβεύτηκε - ανάμεσα σε άλλους μαθητές - στους 13ους Παλλεσβιακούς Μουσικούς Αγώνες, που έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης .
@ Ο Γιώργος άρχισε να μαθαίνει μουσική στο Ωδείο Σκαλκώτα από το νηπιαγωγείο πριν 7 χρόνια (προθεωρία και θεωρία μουσικής).Από την Α’ τάξη άρχισε το βιολί, το όργανο που του άρεσε. Από τότε εξασκείται σ΄ αυτό με πολλή συνέπεια και βελτιώνεται συνεχώς.

# Κρέπες περιλάμβανε το μάθημα των Γαλλικών στην Ε΄ και την Στ΄ τάξη σήμερα Παρασκευή 21/3/2025. Οι μαθητές έγραψαν πρώτα στα γαλλικά τα υλικά που χρειάζονται για την παρασκευή τους. Ύστερα αφού έβαλαν τις ποδιές τους «ταξίδεψαν» με τη δασκάλα τους κ. Παναγιώτα Καμίτσου στη γεύση του εθνικού γλυκού της Γαλλίας, που παρασκευάζεται την ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου.

@ Λάχανα, κουνουπίδια, μαρούλια, σπανάκια , ραπανάκια , μπρόκολα είναι τα λαχανικά του κήπου μας που θα κόψουμε τις επόμενες μέρες. Με αυτά θα ετοιμάσουμε το Σαρακοστιανό Τραπέζι , όπως κάνουμε κάθε χρονιά τα τελευταία 6 χρόνια.
@ Το τραπέζι θα συμπληρωθεί με ταραμοσαλάτα, χαλβά, ψητές πατάτες και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα και θα παρακαθίσουν σ΄ αυτό όσοι μαθητές το επιθυμούν τρώγοντας , όποιες από τις λιχουδιές διαλέξουν.
@ Στόχος μας να μάθουν τη σημασία της νηστείας και τα οφέλη της για τον οργανισμό καθώς και τη θέση, που έχει στο ημερολόγιο της ορθόδοξης παράδοσης.
Σελίδες
Το 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής, που τηφετινή σχολική χρονιά αριθμεί 60 μαθητές στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτήριο και περιβάλλεται από μια ευρύχωρη αυλή με νερατζιές,λεμονές,πορτοκαλιές,πεύκα,μουριές και ακακίες. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Θερμής (πρώην καποδιστριακού Δήμου). Ο οικισμός περιβάλλεται από τα ερείπια της προϊστορικής Θερμής (σύγχρονης πόλης της Τροίας και της Πολιόχνης Λήμνου), από την (πανελλαδικής φήμης ) Μονή του Αγίου Ραφαήλ, τη Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Τρουλωτής, και από τα μοναδικά αρχιτεκτονήματα των Πυργόσπιτων της περιοχής . Η περιοχή της Θερμής έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν που αγγίζει τα 5.500 χρόνια. Το όνομά της το οφείλει στις πολύτιμες θερμοπηγές της που αναβλύζουν καθάριες επί αιώνες.Στις αρχές του 20ού αι., στη θέση των θερμοπηγών ανεγέρθηκε τοπολυτελές ξενοδοχείο, το «Σάρλιτζα», το οποίο μετέτρεψε τη Θερμή σε σύγχρονη λουτρόπολη και φημισμένο κέντρο ιαματικού τουρισμού.