Νηπιαγωγείο Λιανοκλαδίου
Τα νέα του Σχολείου μας

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου διαβάζοντας το υπέροχο παραμύθι του Claudio Gobbetti "Ο κηπουρός των παραμυθιών". Στη συνέχεια αποφασίσαμε να γίνουμε και εμείς κηπουροί. Χρησιμοποιήσαμε χαρτιά από τον κάδο ανακύκλωσης της τάξης προτιμώντας τα χρωματιστά χαρτιά. Τα παιδιά έκοψαν τα χαρτιά με τα χέρια τους σε μικρά κομμάτια. Έπειτα σε μπλεντεράκι προσθέταμε τα κομματάκια χαρτιού και νερό μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για το ενεργειακό αποτύπωμα, παίξαμε ποικίλα παιχνίδια στο σχολείο. Ύστερα από διαλογική συζήτηση στην τάξη, κατά την οποία ανακαλέσαμε όλα όσα είχαμε μάθει σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, τα παιδιά ζωγράφισαν τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Προκειμένου να εμπλέξουμε ενεργά και τους γονείς στη διαδικασία, τα νήπια πήραν στο σπίτι τους ένα κομμάτι χαρτόνι και νερομπογιές, και αποτύπωσαν το πέλμα του ποδιού τους, συμβολίζοντας το προσωπικό τους "αποτύπωμα".

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με τον ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), που μας παρουσίασε την υπέροχη ιστορία του μικρού χταποδιού Βεντουζίνη, που ζούσε στην μαγική Αστραφτοχώρα και ζούσε μοναδικές περιπέτειες! Μέσα από την αφήγηση, μάθαμε για τη σημασία του νερού, τη σωστή του χρήση και την ανάγκη προστασίας αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Η πρόεδρος του χωριού μας επισκέφτηκε στο σχολείο μας για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Ήρθε για να ενημερώσει τα παιδιά σχετικά με την τοποθέτηση ενός ειδικού κάδου ανακύκλωσης τηγανελαίου στην πλατεία του χωριού. Μας εξήγησε πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση του χρησιμοποιημένου λαδιού για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μοιράσαμε στα παιδιά άδεια πλαστικά μπουκάλια που περιείχαν ένα ενημερωτικό σημείωμα από την πρόεδρο για τους γονείς και τα ενθαρρύναμε να συλλέξουν τηγανέλαιο από το σπίτι τους.

Στο πλαίσιο του eTwinning προγράμματος "Μικροί Μετεωρολόγοι", οι μαθητές του νηπιαγωγείου συμμετείχαν στη δημιουργία μιας μακέτας με στόχο την εμπέδωση των παραγόντων που συμβάλλουν στη διατήρηση μιας δροσερής γειτονιάς. Τα παιδιά συνεργάστηκαν δημιουργικά και κατασκεύασαν μια μακέτα που περιλάμβανε δέντρα, πράσινους χώρους, παγκάκια σε σκιερές περιοχές, λιμνούλες και σπίτια με δέντρα στις αυλές τους.

Στα πλαίσια του etwinning προγράμματος που συμμετέχουμε διερευνήσαμε αν είναι υψηλότερη η θερμοκρασία στις πόλεις ή στην εξοχή. Αρχικά συζητήσαμε για τα στοιχεία των πόλεων (μεγάλοι δρόμοι, τσιμεντένια κτήρια, καυσαέρια, μειωμένη παρουσία πρασίνου κ.α) και τα στοιχεία της εξοχής (πολλά δέντρα, ποτάμια, λίμνες, λιγότερα αυτοκίνητα κ.α) Πειραματιστήκαμε εκθέτοντας υλικά όπως πέτρες, φυτά, μαύρες επιφάνειες σε θερμικές πηγές (ήλιο, λάμπα). Τα νήπια χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και δημιούργησαν με υλικά της τάξης τρισδιάστατες κατασκευές που αναπαριστούν μια μεγαλούπολη και μια εξοχή.

Συμμετείχαμε και εμείς στη δράση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας "Χελιδονίσματα" συνεργαζόμενοι με την Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Λιανοκλαδίου. Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών και το δύσκολο και μακρύ ταξίδι τους. Η κλιματική αλλαγή με τον περιορισμό των βροχοπτώσεων δυσκολεύει τους φτερωτούς μας φίλους να φτιάξουν σβόλους λάσπης για την κατασκευή των φωλιών τους. Όλοι μαζί ετοιμάσαμε δύο πήλινες χελιδονοφωλιές που θα τοποθετηθούν στο σχολείο μας για να τα βοηθήσουμε.

Oι μικροί μαθητές καθημερινά παρατηρούν και φροντίζουν τα λαχανικά στον λαχανόκηπό μας. Έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα διαφορετικά είδη φυτών και τα στάδια ανάπτυξής τους. Έπειτα από λίγο καιρό τα λαχανικά μας είναι έτοιμα. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς του κόπου τους, να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά της βιολογικής καλλιέργειας και να υιοθετήσουν συνήθειες υγιεινής διατροφής.

Η θερμοκρασία πέφτει και οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τους μικρούς φτερωτούς μας φίλους να βρουν φαγητό. Οι μικροί μαθητές ανέλαβαν δράση και ετοίμασαν ταϊστρες για τα πουλιά. Χρησιμοποίησαν ρολάκια από χαρτί υγείας, φυστικοβούτυρο, σπόρους για πουλιά, κρίκους δημητριακών. Έπειτα κρέμασαν τις ταϊστρες στα δέντρα της αυλής.
Καλή όρεξη πουλάκια!
Σελίδες
Πρόκειται για ένα μικρό σχολείο που συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Βρίσκεται κάτω από τη σκιά της Οίτης και κοντά στο Σπερχειό ποταμό. Τα παιδιά ζουν κοντά στη φύση. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε οικολογική συνείδηση στους μικρούς μαθητές ώστε ως ενεργοί πολίτες του αύριο να ζουν σε αρμονία με τη φύση και να την προστατεύουν.