ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ. ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2021
Θέματα: 
2021-2022
Νερό
Ενέργεια
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή

Τα νέα του Σχολείου μας

22.6.2022

Συνεχίστηκε και φέτος 2021-2022 στο σχολείο μας η συλλογή χαρτιού, πλαστικών καπακιών, μπαταριών & τόνερ εκτυπωτών/φωτοτυπικών για ανακύκλωση.

12.4.2022

Στα πλαίσια του προγράμματος  προτείνεται η εκπαιδευτική αξιοποίηση  φυσικών μνημείων και η σύνδεσή τους με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και μελετάται η περίπτωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Η ομάδα μας θα  κάνει ιστορική αναφορα για το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και θα υλοποιήσει προσομοίωση ηφαιστείου με διάφορα υλικά ενώ οι μαθητές θα παράξουν power point- παρουσίαση και βίντεο σχετικά με την παρατήρηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ - Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

11.4.2022

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε άλλη μια ενδιαφέρουσα συνεδρία μέσω του The Tipping Point. Αυτή τη φορά συζητήσαμε το φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής με τον Περιβαλλοντολόγο dr. Λουκά Κατίκα. Ενημερωθήκαμε εκτενώς για το σοβαρό αυτό πρόβλημα καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε σε περιβαλλοντικές δράσεις που μπορούν να γίνουν στο σχολείο και στην μικρή μας τοπική κοινωνία. Ο Κύριος Κατίκας αναφέρθηκε επίσης στο πολύ επίκαιρο επάγγελμα του Περιβαλλοντολόγου τις προεκτάσεις και τις δυνατότητές του.

 

11.4.2022

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Μόλυνση θαλασσών…και τώρα τι κάνουμε;»

11.4.2022

Την Πέμπτη 10/3 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ομάδας μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου με Τ.Λ. Φολεγάνδρου με τους coaches του Δικτύου «Δάφνη», τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Στράτο Σταμπούλη και τον Αρχιτέκτονα ειδικό σε θέματα ενεργειακής απόδοσης Σταύρο Αποστόλου. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η προετοιμασία και ο σχεδιασμός της διαγωνιστικής πρότασης που θα καταθέσουμε στον 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης».

11.4.2022

Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια για το τελικό αποτέλεσμα, το σχολείο μας θα συμμετέχει φέτος στον 23ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για τα Πουλιά. Η ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού έχει να κάνει με τη μετέπειτα χρήση των φωλιών, οι οποίες θα αναρτηθούν σε δέντρα στο Άλσος Βεϊκου  του Δήμου Γαλατσίου, του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

27.2.2022

Την Παρασκευή 18/02 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τους Γιατρούς του Κόσμου. Είχαμε την τύχη να ενημερωθούμε για τις Πρώτες Βοήθειες και να κάνουμε ποικίλες πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης. Η ιατρός των Γιατρών του Κόσμου Έλενα Μαυροπούλου και ο νοσηλευτής Φώτης Καραγιώτης καθοδήγησαν τους μαθητές στις βασικές τεχνικές αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών διαφόρων τραυματισμών ώστε να μπορέσουν, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, να παρέχουν πρώτες βοήθειες στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους.

27.2.2022

Το σχολείο μας ξεκινώντας δυναμικά την συμμετοχή του στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό «Τα νησιά μας φάροι βιώσιμης ανάπτυξης» παραβρέθηκε στον Δήμο Φολεγάνδρου όπου είχε συνάντηση με την Δήμαρχο Ευθαλία Παπαδοπούλου και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Κυριάκο Μαρινάκη.

27.2.2022
εξοικονομούμε ενέργεια

Το Γυμνάσιο με Λ.Τ Φολεγάνδρου μετά από 35 χρόνια λειτουργίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή φωτισμού. Τα φωτιστικά και οι λαμπτήρες στις αίθουσες διδασκαλίας είχαν πλέον πολλά προβλήματα και ο φωτισμός ήταν πια ακατάλληλος. Σε συνεργασία λοιπόν με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Φολεγάνδρου κ. Κυριάκο Μαρινάκη και τον ηλεκτρολόγο Αντώνη Παπαδόπουλο με το συνεργείο του αποφασίστηκε και έγινε η αλλαγή όλων των φωτιστικών του σχολείου.

27.2.2022
δημιουργούμε οικολογικά στολίδια

Την Κυριακή 19/12 Το σχολείο μας πραγματοποίησε Χριστουγεννιάτικη δράση προκειμένου μπούμε στο πνεύματων των γιορτών.

Από τις 12.00 άρχισαν να μαζεύονται στο σχολείο μαθητές – εκπαιδευτικοί και γονείς και ξεκίνησε άμεσα η λειτουργία των δύο εργαστηρίων, κατασκευών και ζαχαροπλαστικής.

Σελίδες

Η ΕΛΙΑ ΤΗΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ

Το Γυμνάσιο  με  Λυκειακές Τάξεις  Φολεγάνδρου ιδρύθηκε το 1985 στη Χώρα Φολεγάνδρου. Είναι ένα
σχολείο το οποίο είχε την τύχη από την έναρξη της λειτουργίας του να έχει κάθε χρόνο
μαθητές σε όλες του τις τάξεις. Φέτος λειτουργεί με 9 εκπαιδευτικούς και 30 μαθητές.
Παρά το μικρό του μέγεθος, το Γυμνάσιο  με Λ.Τ. Φολεγάνδρου έχει πλούσιο πολιτιστικό και
περιβαλλοντικό ιστορικό. Οι δράσεις, οποιουδήποτε θέματος, είναι στοιχείο που διακρίνει
ακόμη και σήμερα την ταυτότητα του σχολείου μας.
Το σχολείο συμμετέχει παραδοσιακά σε πάρα πολλές περιβαλλοντικές δράσεις και
προγράμματα. Ανακυκλώνει, δημιουργεί με ανακυκλώσιμα υλικά, συμμετέχει σε
καθαρισμούς παραλιών  συνεργάζεται με διάφορους φορείς, έχει δικό του βοτανόκηπο και προηγούμενες
χρονιές παρήγαγε δικά του λαχανικά. Οι μαθητές μέσα από διάφορα προγράμματα έχουν
έρθει σε επαφή με παραδοσιακά επαγγέλματα του νησιού τον φούρναρη, τον
μελισσοκόμο, τον παστελά, τον τυροκόμο, τον κτηνοτρόφο, τον γεωργό τον ψαρά οι οποίοι
όλοι χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους και εργαλεία. Στο σχολείο μας υπάρχει ενεργός περιπατητικός όμιλος ο οποίος διοργανώνει εβδομαδιαίες εξορμήσεις σε μονοπάτια του νησιού.

Διεύθυνση: 
ΧΩΡΑ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ
84011 ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ