Δράσεις από το Νηπιαγωγείο Κερίου

Το σχολείο μας συμμετέχει για δεύτερη σχολική χρονιά στο Δίκτυο ΠΕ «Οικολογικά Σχολεία» της ΕΕΠΦ με θέμα «Τα Απορρίμματα» με τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Ανακύκλωση υλικών: ανακυκλώσαμε χαρτί, μαζέψαμε μπαταρίες, καμένες ηλεκτρικές συσκευές, λαμπτήρες, ρούχα μεταχειρισμένα για αυτούς που τα έχουν ανάγκη, φλούδες από τα φρούτα μας για τον κάδο του κομπόστ, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο για τον μπλε κάδο.
  • Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και σε διαφορετικές θεματικές ενότητες τα παιδιά έφτιαξαν μολυβοθήκες από στρογγυλά κουτιά που ήταν για πέταμα, φαναράκια από γυάλινα βαζάκια για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, κούκλες για το κουκλοθέατρο από εφημερίδες και ρολά σελοφάν, μενταγιόν για τη παγκόσμια ημέρα βιβλίου κ.α
  • Για την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τα παιδιά βγάλανε το μήνυμα «ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», το οποίο και δημοσιεύσαμε στο τοπικό τύπο.
  • Η καλοκαιρινή μας γιορτή ήταν αφιερωμένη στην προστασία της θάλασσας!
  • Από το 2000 είμαστε μέλη της παιδικής Helmepa. Έτσι λοιπόν στο τέλος Μάη επισκεφτήκαμε τη Λίμνη Κερίου μαζέψαμε τα λίγα σκουπίδια που υπήρχαν (μια και ο τουρισμός είχε ξεκινήσει), τοποθετήσαμε ταμπέλα με οικολογικό μήνυμα, καταγράψαμε τα σκουπίδια, μοιράσαμε έντυπο υλικό και δημοσιοποιήσαμε στο τοπικό τύπο τις δραστηριότητες μας.
  • Σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου και την ΔΕΥΑΖ επισκέφτηκε το νησί μας τον Μάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το Παιδικό Μουσείο. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να πειραματιστούμε με το νερό, να προβληματιστούμε για τη ρύπανση, να δούμε τον κύκλο του νερού, αλλά και να δώσουμε τα δικά μας συνθήματα.
  • Συνεχίσαμε την κομποστοποίηση για δεύτερη χρονιά και μέσα Μάη με τη βοήθεια του συλλόγου γονέων ανοίξαμε τον κάδο του κομπόστ, ρίξαμε αρκετό λίπασμα στο κήπο μας και το υπόλοιπο το πήραν τα παιδιά στο σπίτι τους μέσα σε μια χάρτινη σακούλα που είχαν ζωγραφίσει ειδικά για αυτό!
  • Τέλος συνεργαστήκαμε με το WWF και στις 20 Μαρτίου συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «η ώρα της γης», διαβάζοντας σχετικές ιστορίες για τη προστασία της γης, ζωγραφίζοντας τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας.
  • Καθαρισμός της θάλασσας από πετρελαιοκηλίδα: Γεμίσαμε ένα μπολ με νερό και πέτρες και χρησιμοποιώντας το για το πείραμα «επιπλέουν -βυθίζονται», ρίξαμε λίγο λάδι και διαπιστώσαμε πόσο λερώνεται η θαλασσίτσα μας από αυτά που ρίχνουν τα πλοία. Προσπαθήσαμε στη συνέχεια με βαμβάκι να τραβήξουμε το λάδι αλλά ήταν δύσκολο και δεν τα καταφέραμε καλά.

Αλεξάνδρα Κατσαΐτου
Νηπιαγωγός
Προϊστάμενη του Μονοθέσιου Νηπιαγωγείου Κερίου

Συγγραφέας: 
esweb