Διαχείριση απορριμμάτων στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

Τη σχολική χρονιά 2012-2013 ασχοληθήκαμε με το περιβαλλοντικό ζήτημα των απορριμμάτων, καθώς είναι ένα θέμα οικείο και εύκολα αντιληπτό από τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Οι στόχοι ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές για τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο ζήτημα αυτό, να γνωρίσουν τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, να δημιουργήσουν, χρησιμοποιώντας την Τέχνη, έργα από άχρηστα υλικά και να αναλογιστούν τρόπους μείωσης των απορριμμάτων.

Επικεντρωθήκαμε κυρίως στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών και δημιουργήσαμε πολλά έργα τέχνης, ατομικά και ομαδικά, χρησιμοποιώντας άχρηστα υλικά, τα οποία και εκθέσαμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να τα θαυμάσουν μικροί και μεγάλοι. Ακόμα και η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας είχε περιβαλλοντικό θέμα. Διασκευάσαμε γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια βάζοντάς τους οικολογικό περιεχόμενο και με τη θεατρική παράσταση που φτιάξαμε και παρουσιάσαμε δώσαμε συμβουλές στους μεγάλους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιήσαμε δύο οικολογικά παραμύθια, το «Δωσ’μου μια δεύτερη ευκαιρία» της Χρυσάνθης Καραΐσκου και το «Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, είδαμε σχετική θεατρική παράσταση στο θέατρο Ελεύθερη Έκφραση με τίτλο «Από πού παν’ στο Σκουπιδοπρασινιστάν» και δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα Τέχνης από άχρηστα υλικά στο εργαστήριο της ανακυκλώσιμης τέχνης στο Μουσείο Βορρέ.

Η πιο σημαντική δράση μας όμως ήταν η συλλογή όλων των πλαστικών συσκευασιών μέσα στις οποίες ήταν καθημερινά το γεύμα της σίτισης, τις οποίες δεν θέλαμε να πετάξουμε στον μπλε κάδο καθώς μάθαμε ότι και η ανακύκλωση χρειάζεται πολλή ενέργεια για να γίνει, αλλά τις κάναμε «τούβλα» και δημιουργήσαμε το δικό μας Πλαστικόσπιτο!

Μαριλίνα Καλογηρά
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός
27ο ΔΣ Αχαρνών

Συγγραφέας: 
esweb