7ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας
Τα νέα του Σχολείου μας

Οι μαθητές μας, στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών, έφτιαξαν χειροποίητο χαρτί από χαρτοπολτό! Ανακυκλώνοντας παλιό χαρτί και δίνοντάς του νέα ζωή, έμαθαν βιωματικά τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης και της μείωσης των απορριμμάτων. Μέσα από τη δημιουργική αυτή διαδικασία, κατανόησαν πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος με απλές, καθημερινές δράσεις. Το αποτέλεσμα; Πανέμορφα, μοναδικά χαρτιά, φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση!

Τα παιδιά της Γ' τάξης του σχολείου μας, έφτιαξαν τις χελιδόνες τους και τραγούδησαν με χαρά τα κάλαντα της Άνοιξης.
Τα Κάλαντα της Άνοιξης, γνωστά και ως Χελιδονίσματα, είναι ένα αρχαίο έθιμο που τραγουδιόταν την 1η Μαρτίου ή στις αρχές της άνοιξης από παιδιά που γύριζαν στα σπίτια και έψελναν τραγούδια για τον ερχομό της νέας εποχής. Τα τραγούδια αυτά είχαν σκοπό να φέρουν τύχη, καλή σοδειά και ευημερία. Στα χέρια τους κρατούσαν τη Χελιδόνα, ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού, συχνά διακοσμημένο με πολύχρωμα στολίδια και κουδουνάκια.

Κατασκευάζοντας τη δική μας Κυρά Σαρακοστή, δίνουμε ζωή σε ένα παλιό έθιμο με έναν σύγχρονο, δημιουργικό τρόπο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως χαρτόνι για τη βάση και όσπρια ή ζυμαρικά για τη διακόσμηση, ανακαλύπτουμε την τέχνη της επαναχρησιμοποίησης και εκφράζουμε την έμπνευσή μας με σεβασμό στην παράδοση. Αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικά ή χημικά υλικά, αξιοποιούμε προϊόντα της φύσης που κάποτε ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων.

Οι μικροί μας μαθητές και μαθήτριες έφτιαξαν «μπαμπουλόψαρα» με παλιά σι ντι που έφεραν από το σπίτι τους. Τα παιδιά έμαθαν μέσα από την κατασκευή την αξία της ανακύκλωσης παλιών αντικειμένων και πως μπορούν να ξαναπάρουν αξία αντί να πεταχτούν. Τέλος, ψάξαμε και βρήκαμε πληροφορίες για τα ψάρια και το πως ζουν.

Οι μαθητές της Α' τάξης, με κέφι, φαντασία και ομαδικό πνεύμα, δημιούργησαν μοναδικές κατασκευές με σκοπό να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα: Η ανακύκλωση είναι στο χέρι μας! Μέσα από τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών, έδειξαν πως τίποτα δεν είναι «άχρηστο» όταν υπάρχει φαντασία και περιβαλλοντική συνείδηση!

οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κουκλοθεατρική παράσταση «Ο Ψαροτρομάρας» της Φρόσως Χατόγλου, μια παραγωγή του Κουκλοθεάτρου Κρήτης.
Η παράσταση μάς ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο του βυθού, όπου γνωρίσαμε τον Ψαροτρομάρα, ένα μικρό ψάρι που ξεκινά μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη χιούμορ, αγωνία και πολύτιμα μαθήματα ζωής. Με ευρηματικές κούκλες, ζωντανά χρώματα και όμορφα σκηνικά, τα παιδιά απόλαυσαν μια διασκεδαστική αλλά και διδακτική ιστορία.

Με αφορμή την εποχή του χειμώνα την οποία διανύουμε αλλά και την ενότητα "Τα ζώα που ζουν στον τόπο μας" του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος της Α τάξης, μιλήσαμε με τους μαθητές/-τριες για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Αρχικά, είδαμε ορισμένα βίντεο αλλά και εικόνες των ζώων που πέφτουν σε χειμερια νάρκη, εξηγήσαμε τους λόγους και τους τρόπους που γίνεται αυτό και μοιραστήκαμε απορίες.

Οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείο μας αφού παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό βίντεο για την ανακύκλωση κατασκεύασαν τον δικό τους κάδο για να ανακυκλώνουν γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτί με παλιά χαρτόκουτα και βιβλία που ήταν έτοιμα να πεταχτούν. Τα παιδιά με πινέλα και κόλλα έδωσαν ζωή στα απορρίμματα και έμαθαν την αξία της ανακύκλωσης. Τέλος, ενημέρωσαν τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείο πως στην τάξη τους υπάρχει πλέον κάδος ανακύκλωσης και μπορούν όλοι να πετούν τα ανακυκλώσιμα είδη.

Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης, στο μάθημα της μουσικής, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολική αρκούδα μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων. Αρχικά, τραγούδησαν ένα ειδικά διαμορφωμένο τραγούδι με στίχους που αποτύπωναν τη ζωή της πολικής αρκούδας, τις συνήθειές της, καθώς και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν ένα μικρό ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε το φυσικό της περιβάλλον, τη διατροφή της και τον τρόπο επιβίωσής της στο παγωμένο τοπίο της Αρκτικής.