60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου
Τα νέα του Σχολείου μας

Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών διαπνέει συνολικά την επεξεργασία των θεμάτων μας. Η χαρτόκουτα έγινε βάση για πινακίδες που θα μεταφέρουν το μήνυμα Stop στη Βία γιορτάζοντας τη μέρα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό. Χαρτόκουτα και αυγοθήκες έφτιαξαν εναλλακτικά ανοιξιάτικα "στεφάνια" με το Μ του Μάρτη. Διάφορα υλικά του σχολείου στόλισαν περισσότερο τα στεφάνια αυτά. Η επανάχρηση υλικών δημιούργησε μια διαφορετική κυρά Σαρακοστή.

Ήρθαν οι απόκριες η αγαπημένη γιορτή των παιδιών! Και σήμερα Τσικνοπέμπτη φτιάξαμε τις δικές μας μεταμφιέσεις με αγαπημένα ανακυκλώσιμα υλικά την χαρτόκουτα και τις εφημερίδες! Μπούλες και Γενίτσαροι, πλανήτες, κάδοι ανακύκλωσης και ζωγράφοι μετέφεραν μέσα από δημιουργικότητα των παιδιών το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης υλικών.

Συνεχίζοντας τη σύνδεση του περιβαλλοντικού μας προγράμματος με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, γιορτάσαμε την Αγάπη κάνοντας ανακύκλωση- επαναχρησιμοποίηση υλικών. Φτιάξαμε τα "τριαντάφυλλα της αγάπης" με αυγοθήκες και μικρές κάρτες με ρολά. Οι σφραγίδες μας ήταν πάλι ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά χάρισαν το τριαντάφυλλό τους σε κάποιο/α συμμαθητή/τριά τους!

Ένα από τα βασικά βήματα για την ολοκληρωμένη παρουσία μας ως Οικολογικό σχολείο είναι η σύνδεση του σχεδίου με το αναλυτικό πρόγραμμα. Η ιδέα της επανάχρησης των υλικών του σχολείου διατρέχει όλες τις θεματικές προσεγγίσεις που υλοποιούνται στο σύνολο του σχολείου. Τα τμήματα ανταλλάζουν ιδέες και πρακτικές και εξοικονομούνται πόροι από/για τη λειτουργία του σχολείου μας. Οι δραστηριότητες εμπλουτίζονται συνεχώς!

Είδαμε ένα βίντεο για τη διαδικασία της ανακύκλωσης χαρτιού και είπαμε να το δοκιμάσουμε στην τάξη μας. Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι αυγοθήκες, ένα μεγάλο δοχείο με νερό και σίτες με πρέσα. Τα παιδιά έκοψαν σε πολύ μικρά κομμάτια τις αυγοθήκες και τις έβαλαν στο δοχείο με χλιαρό νερό για μία ώρα. Όταν οι αυγοθήκες έγιναν σχεδόν πολτός άδειαζαν τον πολτό με καθαρά κύπελλα από γιαούρτι (επαναχρησιμοποίηση) στις ειδικά φτιαγμένες σίτες και πίεζαν με την ξύλινη πρέσα, ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά από το χαρτί. Αφήσαμε τις σίτες με το χαρτί στον ήλιο για δύο μέρες.

Καθώς το πρόγραμμα για τα απορρίμματα εξελίσσεται αρχίσαμε τις κατασκευές με διάφορα υλικά θέλοντας να δώσουμε στα παιδιά την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Αυγοθήκες και ταψάκια συσκευασίας έγιναν πορτρέτα ζώων. Άδεια ρολά και πλαστικά καπάκια μετατράπηκαν σε δυναμικά κουρσάκια. Αυγοθήκες μεταμορφώθηκαν σε μικρούς πιγκουίνους... Τα παιδιά ξεκίνησαν να φέρνουν στο σχολείο πολλά "άχρηστα" μα τελικά πολύ χρήσιμα υλικά για νέες δημιουργίες!

Τα παιδιά έμαθαν πολλά για την ανακύκλωση αλλά τι γίνεται αλήθεια στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης; Αρχικά παίξαμε τη διαλογή: αδειάσαμε ένα σωρό με απορρίμματα που ανακυκλώνονται και τα παιδιά έπρεπε να τα βάλουν στα σωστά στεφάνια: χαρτί- αλουμίνιο- γυαλί και πλαστικό. Έπειτα παίξαμε τον ιμάντα ανακύκλωσης. Σε τρία ενωμένα τραπέζια στρώσαμε ένα ανθεκτικό χαρτί που το τραβούσαμε με ένα σχοινί. Ήταν ο ιμάντας στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης.

Η περιβαλλοντική επιτροπή των παιδιών αποφάσισε μετά τη μελέτη πεδίου στην αυλή του σχολείου να βγει έξω και να ερευνήσει τη γειτονιά μας! Αφού διατυπώθηκε η υπόθεση έρευνας και η επεξεργασία των φύλλων παρατήρησης εξοικειωμένοι πια βγήκαμε στη γειτονιά μας. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά και η αποδελτίωση έκρυβε εκπλήξεις! Όλα αυτά δημιούργησαν προβληματισμό να δράση...

Η περιβαλλοντική επιτροπή των παιδιών ανέλαβε δράση! Ετοιμάσαμε μελέτη πεδίου στην αυλή του σχολείου με θέμα τα απορρίμματα. Αρχικά διατυπώσαμε την ερευνητική μας υπόθεση. Αφού επεξεργαστήκαμε τα ειδικά φύλλα παρατήρησης ακολουθήσαμε το περιβαλλοντικό μονοπάτι παρατηρώντας και συμπληρώνοντας τα φύλλα παρατήρησης. Η επιστροφή στην τάξη σήμαινε την αποδελτίωση και την επιστροφή στις υποθέσεις μας. Κάποιες υποθέσεις επιβεβαιώθηκαν και κάποιες άλλες όχι δημιουργώντας νέα γνώση αλλά και νέες ιδέες για δράση!
Σελίδες
Το 60ό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου βρίσκεται στην περιοχή Μεσαμπελιές. Πρόκειται για ένα σχολείο αστικού χώρου, το οποίο φιλοξενεί περίπου 100 μαθητές/ τριες. Το σχολείο μας έχει μια πολυετή εμπειρία σε Ευρωπαικά προγράμματα Erasmus, και σε δράσεις προάσπισης των 17 Στόχων Βιώσιμης Εκπαίδευσης, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υγιεινή διατροφή και δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή.