5o Γυμνάσιο Καλαμάτας

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2021
Θέματα: 
2021-2022
Κλιματική Αλλαγή
2022-2023
Ενέργεια
Φύση και βιοποικιλότητα
Μετακινήσεις - μεταφορές
Κλιματική Αλλαγή
2023-2024
Αειφόρο Σχολείο
Κλιματική Αλλαγή

Τα νέα του Σχολείου μας

4.7.2023

Στα πλαίσια της επίσκεψης της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας στο αγρόκτημα Fifa, οι μαθητές μας γνώρισαν τις βασικές αρχές της περμακουλτούρας.

Η λέξη permaculture προέρχεται από την σύντηξη των λέξεων permanent και agriculture (αειφορική γεωργία), δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό συστημάτων αειφορικής αγροτικής παραγωγής. Πρόκειται για ένα σχεδιαστικό σύστημα που στοχεύει στη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών συμβατών με τα σχέδια της φύσης. 

4.7.2023

Το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας την εβδομάδα 8-12 Μαϊου φιλοξένησε 4 ομάδες από σχολεία των χωρών της Σλοβακίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας στα πλαίσια του προγράμματος εράσμους ‘’ECO’’ : Ecological Environmental Education in a European Context. Οι καθηγητές και οι μαθητές των σχολείων που επισκέφθηκαν το 5ο Γυμνάσιο αφού παρουσίασαν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα τους, στην πόλη τους και στο σχολείο τους, συνεργαζόμενοι σε μεικτές ομάδες, πραγματοποίησαν δραστηριότητες σε σχέση με την βιωσιμότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη.

4.7.2023

Στο etwinning έργο ''Αct Green'' του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας στο οποίο συμμετείχαν και σχολεία της Ευρώπης από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Κροατία και η Ιορδανία, απονεμήθηκε η ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας. To έργο μας που είχε λάβει και την εθνική ετικέτα ποιότητας etwinning πραγματεύτηκε την κλιματική αλλαγή.

4.7.2023

Οι μαθητές της β και γ γυμνασίου του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας συμμετείχαν στον διαγωνισμό '' Νέοι Δημοσιογράφοι για το περιβάλλον'' που οργανώθηκε από την από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για το βίντεο  ''Τime to Go Green'' :

https://www.youtube.com/watch?v=VKIySAyXwwI

Το συγκεκριμένο βίντεο συμμετείχε και στον διαγωνισμό ''Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον'' όπου και πήρε την πρώτη θέση.

29.12.2022

Με γεμάτες τις αποσκευές τους από υπέροχες αναμνήσεις και δυνατές συγκινήσεις, επέστρεψαν  στις 10/12/2022 τέσσερις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας μαζί με τέσσερις καθηγήτριές τους, έχοντας επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα από τις 04/12/2022 συμετέχοντας στο πρόγραμμα "Ecological education and environmental protection in a European context!"με κωδικό αριθμό 2021-1-R001-KA220-SCH-000035907.

Στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος τέσσερα ακόμα σχολεία από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Τουρκία.

29.12.2022

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+  ECO : Ecological environmental education protection in a European Context με κωδικό αριθμό 2021-1-R001-KA220-SCH-000035907,τέσσερις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου και τέσσερις καθηγήτριες από το 5ο Γυμνάσιο  Καλαμάτας επισκέφθηκαν την πόλη Pitesti της Ρουμανίας, από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου.

29.12.2022

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, την Ισπανίδα καθηγήτρια κ. Pilar Lopez, η οποία μας επισκέφτηκε στα πλαίσια του erasmus KA1  : Green for Europe, Green for Future και παρακολούθησε μαθήματα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό.

29.12.2022

Όλοι γνωρίζουμε πως ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο - αλλά ίσως δε γνωρίζουμε πως πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτόν, όπως τα τρόφιμα που πετάμε στα σκουπίδια καθημερινά.Για την ακρίβεια, δισεκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο, δημιουργώντας το 8% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται. Πρόκειται για ένα κλιματικό και ταυτόχρονα ανθρωπιστικό ζήτημα!

28.12.2022

Food waste (απορρίμματα τροφίμων), με απλά λόγια, είναι το φαγητό (μαγειρεμένο ή όχι) που πετιέται χωρίς να έχει καταναλωθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετά διαφορετικοί μεταξύ τους.Μεταξύ αυτών η αγορά μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων χωρίς να κάνουμε λίστα, η μη σωστή διαχείριση φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα να ''χαλάνε'' εύκολα και να πρέπει να απορριφθούν και άλλοι πολλοί 

28.12.2022

Οι μαθητές της περιβαλλοντικής και της παιδαγωγικής ομάδας erasmus του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, δημιούργησαν το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή το οποίο ερευνά, με τη βοήθεια ειδικών και μη, τα αίτια, τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου και προτείνει  μέτρα προσαρμογής στις νέες κλιματολογικές συνθήκες

Σελίδες

Διεύθυνση: 
Λεωφόρος Αθηνών 194
24100 Καλαμάτα