50ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Νερό
Ενέργεια
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
2023-2024
Νερό
Ενέργεια
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη
2024-2025
Νερό
Ενέργεια
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Κλιματική Αλλαγή
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη

Τα νέα του Σχολείου μας

3.4.2025

Οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου, για 2η συνεχόμενη χρονιά, ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και με έντονη την επιθυμία να συμβάλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου μας, αποφάσισαν να δράσουν. Παρατηρώντας την καθημερινή συσσώρευση πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης στο χώρο του σχολείου, κυρίως λόγω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», συνειδητοποίησαν την ανάγκη εύρεσης βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων.

16.3.2025

Με χαρά ανακοινώνουμε τη 3η συμμετοχή του σχολείου μας στο 9ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης. Στο χώρο της ΔΕΘ εκθέτουμε έργα εικαστικού ενδιαφέροντος που κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα «άχρηστα υλικά».  Μπράβο στα παιδιά για  τη συμμετοχή τους. 

29.1.2025

Το περιβάλλον σταδιακά υποφέρει. Όλο και περισσότερα προβλήματα γεννιούνται ή γίνονται χειρότερα στο πέρασμα των χρόνων. Τα παιδιά του Δ1 "φωνάζουν" για το περιβάλλον μέσα από τους σελιδοδείκτες που δημιούργησαν.

 

29.1.2025

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, στις 17:00 μ.μ,  οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Κούπα και Βασιλική Τσιούμαρη παρευρέθηκαν στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας το σχολείο μας σε μια τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη σε σχολεία που συμμετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

7.11.2024

Μπήκε το φθινόπωρο και άρχισαν οι εργασίες... Οι μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας  με την κυρία Χριστίνα  συνεχίζουν την  καλλιέργεια  του κήπου με μαρουλάκια, κρεμμυδάκια, λάχανα και μπρόκολα.  Οι μαθητές του Ολοήμερου σχολείου έχουν αναλάβει τη φροντίδα του λαχανόκηπου και το πρασίνισμα των μπαλκονιών φτιάχνοντας όμορφα και χρωματιστά παρτέρια.

Πατήστε για να δείτε τη δράση των μαθητών μαζί με τους εκπαιδευτικούς

18.6.2024

Μία ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της. Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απάντησαν στο ερωτηματολόγιο για να γίνει η διερεύνηση για την αλλαγή των στάσεων και των συμπεριφορών τους του σχεδίου δράσης του σχολείου 

18.5.2024

Το σχολείο μας συμμετείχε για πρώτη φορά  με δύο εργασίες της Δ’ τάξης στο κίνημα  “Global Action Days” της FEE. Οι μαθητές/τριες μέσα από την έρευνα που έκαναν συνειδητοποίησαν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα: οι έντονες βροχοπτώσεις και  οι τεράστιες πυρκαγιές με ανυπολόγιστες καταστροφές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Για να δείτε τη δράση του σχολείου πατήστε:  50ό Δ.Σ. - Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης

9.5.2024

Οι μαθητές του Δ2 συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και κινητοποίησης, για την εξοικονόμηση νερού.
Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να αναλάβουμε δράση για να σώσουμε το νερό του πλανήτη μας, να σώσουμε το μέλλον του πλανήτη μας!

Δείτε το κολλάζ με τα συνθήματα και τις ζωγραφιές μας και ακούστε τις συμβουλές μας για εξοικονόμηση νερού.
“Είναι στο δικό μας χέρι να μην σπαταλάμε άσκοπα το νερό!!!”

9.5.2024

Όταν μιλάμε για σκουπίδια όλοι σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσαμε να τα ξεφορτωθούμε: να τα θάψουμε στη χωματερή, να τα κάψουμε, να τα στείλουμε για ανακύκλωση.

9.5.2024

Με χαρά ανακοινώνουμε τη συμμετοχή του σχολείου μας στο 8ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης. Το φεστιβάλ έχει ελεύθερη είσοδο και διαρκεί από τις 24 έως τις 26 Απριλίου 2024. Στο περίπτερο 16 στο χώρο της ΔΕΘ εκθέτουμε έργα εικαστικού ενδιαφέροντος που κατασκευάστηκαν από ανακυκλώσιμα «άχρηστα υλικά».

Σελίδες

Σύμφωνα με προφορική παράδοση της περιοχής, ελληνικό σχολείο λειτουργούσε στην ίδια θέση, στα εξώτειχα, στην έξοδο από τη βορεινή πορτάρα των Κάστρων, δίπλα από το εκεί τζαμί, τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, πριν την απελευθέρωση της πόλης, το 1912. Η ίδια παράδοση αναφέρει ότι ο ιμάμης του τζαμιού, πριν αναχωρήσει το 1922 για την Τουρκία, παρέδωσε τα κλειδιά του τεμένους στον διευθυντή του Σχολείου, εκφράζοντάς του την επιθυμία ο χώρος να παραμείνει ευκτήριος οίκος. Ο διευθυντής του σχολείου τότε, έφερε από το σπίτι του μια εικόνα των Αγίων Αναργύρων, μετατρέποντας το τζαμί σε εκκλησία.

Το νέο διδακτήριο τουΣχολείου θεμελιώθηκε το 1962 στη θέση του παλιού, δίπλα από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, σε μικρή απόσταση από τον Πύργο Τριγωνίου, το Επταπύργιο και τη Μονή Βλατάδων.

Το κτιριακό συγκρότημα – στέγαζε μέχρι το 2014 το 49ο και το 50ο Δημοτικό Σχολείο – αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Για να συστεγαστούν και τα δύο σχολεία σε πρωινή βάρδια, τη δεκαετία του ’80, κάθε αίθουσα χωρίστηκε στα δύο με γυψοσανίδα, ενώ την ίδια εποχή, για να καλυφτούν οι αυξανόμενες ανάγκες για σχολική στέγη, χτίστηκε πρόσθετο διώροφο διδακτήριο στη σχολική αυλή.

Διεύθυνση: 
Αγίων Αναργύρων 4
54634 Θεσσαλονίκη