3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Θέματα: 
2018-2019
Σχολική Αυλή
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
2019-2020
Αειφόρο Σχολείο
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
2020-2021
Νερό
Ενέργεια
Σχολική Αυλή
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Ποιότητα ζωής (υγιεινή - διατροφή)
Κλιματική Αλλαγή
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη

Τα νέα του Σχολείου μας

13.6.2021

Σε μια χρονιά δύσκολη πολύ που ανέτρεψε τα σχέδια και άλλαξε τις προτεραιότητες που θέσαμε ως παιδαγωγική ομάδα για τους μαθητές μας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου συνέχισε με όλους τους πρόσφορους τρόπους να βρίσκεται κοντά στην ομάδα των Οικολογικών Σχολείων και να κρατά την επαφή με τους στόχους που τέθηκαν τρία χρόνια πριν.

17.6.2020

Μια φορά κι ένα καιρό σ’ έναν τόπο κοντινό, να εδώ παρά πέρα, εκεί που η πόλη ξεκουράζεται στα πόδια ενός βουνού που κάποιοι το πήραν για τρελό, περίσσεψε ένα κομμάτι χώμα που αγκαλιάζει μια σχολική φωλιά…

27.11.2019

Με τα μικρά μας χεράκια, "πρωτάκια" και  στο φύτεμα, βάλαμε τους βολβούς στο παρτέρι μας και ευχηθήκαμε να κοιμηθούν ζεστά το χειμώνα και να μας χαρίσουν την ομορφιά τους την άνοιξη. Τουλίπες που ταξίδεψαν από την Ολλανδία κι ήρθαν να ομορφύνουν το σχολείο μας, κρύφτηκαν στο χώμα. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία και είμαστε σίγουροι ότι θα μας εκπλήξουν ευχάριστα.

27.11.2019

Από το 2014 στο σχολείο μας κάθε Νοέμβρη κάνουμε μια μεγάλη γιορτή: μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, γείτονες και φίλοι μαζεύουμε όλοι μαζί τους καρπούς από τα λιόδεντρα που στολίζουν τον κήπο μας. Το λάδι δωρίζεται σε όσες οικογένειες του σχολείου μας το έχουν ανάγκη και σε οργανισμούς που φιλοξενούν ή υποστηρίζουν παιδιά.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτή μας τη δράση γιατί εκτός από την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, το σχολείο μας λειτουργεί σαν μια μεγάλη οικογένεια που ενώνεται και συνεργάζεται για έναν καλό σκοπό!
 

27.11.2019

Ο οικοκώδικας του σχολείου μας είναι πλέον γεγονός! Η περιβαλλοντική ομάδα συνεδρίασε δυο φορές και συντάχθηκε μια σειρά κανόνων για ένα καθαρότερο σχολείο. Η αφίσα μας αναρτήθηκε στην Περιβαλλοντική μας γωνιά και σε όλες τις τάξεις. Τα μέλη της ομάδας ενημερώνουν τους συμμαθητές τους και προγραμματίζουν τα στάδια εφαρμογής με πολύ ενδιαφέρον. Καλή μας εφαρμογή!

28.7.2019

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας άρχισε τη δράση της το Μάρτιο του 2019. Η επιλογή των μαθητών/μελών της έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες και αφού προηγήθηκε ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς για τους στόχους του προγράμματος. Ακολούθησαν συναντήσεις μαθητών και ενημέρωση από όσους έθεσαν υποψηφιότητα για συμμετοχή στην ομάδα. Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας έγινε στις 18 Μαρτίου κια ακολούθησαν άλλες τρεις μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

30.4.2019

Η καλή κατάσταση του σχολικού μας κήπου και η ανάγκη να τον εντάξουμε πλήρως τόσο στη μαθησιακή διαδικασία όσο και σε ένα καλαίσθητο σχολικό περιβάλλον είναι προτεραιότητα όλων μας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου. Πριν κλείσουμε για τις πασχαλινές μας διακοπές και αφού καθαρίσαμε τα παρτέρια μας από σκουπίδια και χορτάρια, φυτέψαμε λαχανικά και βότανα και μαζέψαμε τα πρώτα λάχανα.
 

30.4.2019

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου ως ένα δημόσιο σχολείο που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας αστικής περιοχής υλοποιεί εδώ και πολλά χρόνια δράσεις που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν την ανάγκη των μελών της σχολικής κοινότητας για επαφή με τη φύση, συλλογικές δράσεις που συνδέουν το σχολείο  με την  τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα φιλοδοξούν να θεραπεύσουν προβληματικές περιοχές που σχετίζονται με την αισθητική του σχολικού περιβάλλοντος, τις περιορισμένες ευκαιρίες των μαθητών να συμμετέχουν σε βιωματικού και διερευνητικού τύπου μαθησιακή λογική εκτός της σχολικής αίθουσας αλλά και να μεγαλώσουν το

11.2.2019

Το σχολείο μας υλοποιεί περιβαλλοντικά προγράμματα από το 2005. Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών της σχολικής μας κοινότητας με τη γειτονιά και την πόλη μας και σε αυτή ακριβώς τη λογική κινείται τόσο η στοχοθεσία όσο και η φύση υλοποίησης των προγραμμάτων που εκπονούμε. Με έναρξη τη σχολική χρονιά 2014-2015 η σχολική μας κοινότητα προχωρά κάθε χρόνο στη συγκομιδή του καρπού των ελαιόδεντρων που περιστοιχίζουν τον προαύλιο χώρο του σχολείου μας και τη διάθεση του ελαιολάδου σε οικογένειες μαθητών μας που το έχουν ανάγκη.

Το 3o Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου είναι ένα δημόσιο σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που καλύπτει τις ανάγκες μιας αστικής περιοχής που βρίσκεται κοντά στις Πανεπιστημιακές και Πολυτεχνικές Σχολές στην περιοχή του Ζωγράφου. Στη σύγχρονη μορφή της, πρόκειται για τη μονάδα που προέκυψε κατόπιν συγχώνευσης δύο σχολείων το 2014 και αριθμεί 269 μαθητές ηλικίας 6-12 ετών και 32 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού. Το σχολείο έχει να επιδείξει μια μακρόχρονη πορεία (ιδρύθηκε με ΦΕΚ στις 22/2/1962) και τα τελευταία χρόνια η  παρουσία του στην τοπική κοινότητα εμπλουτίστηκε με σύγχρονες δράσεις και  προγράμματα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Το σχολείο επιδιώκει να εμπλουτίζει διαρκώς την εικόνα μιας δυναμικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μέχρι σήμερα εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και φορείς που αγκάλιασαν τη δουλειά μας εργάζονται συλλογικά και έχουν επιτύχει πολλά.  Τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη φιλοσοφία του σχολείου μας με μια μακρόχρονη ουσιαστική παρουσία μέσω συμμετοχής και βράβευσης στο δίκτυο "Οι Πράσινες Γωνιές της γειτονιάς μου" το 2011 από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, στο δίκτυο «ΕΛΙΑ» με το λιομάζωμα στον   κήπο που περιβάλλει το σχολείο να έχει γίνει θεσμός, της διεκδίκησης της Σημαίας των Οικολογικών Σχολείων, της προσπάθειας ανάδειξης του σχολικού κήπου σε χώρο ανάσας και συνεύρεσης μικρών και μεγάλων στη γειτονιά μας. Η Αγωγή Υγείας αποτελεί μια ακόμα εστία ενδιαφέροντος με ετήσιας διάρκειας σχέδια εργασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών μας. Τα προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων που υλοποιούμε εισάγουν τους μαθητές μας στη σημασία διατήρησης της παράδοσης του τόπου μας και ανοίγουν παράλληλα παράθυρα διαπολιτισμικού διαλόγου με άλλες χώρες εταίρους μέσω Ευρωπαϊκών συμπράξεων. Ήταν το πρώτο σχολείο της περιοχής που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα το 2002 «Spring Day of Europe» κι έκτοτε ακολούθησαν πολλά:

1.  Εννέα προγράμματα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης eTwinning με τρεις Εθνικές και μια Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας .

2. Συμμετοχή στο διακρατικό πρόγραμμα «Χρυσοπράσινο Φύλλο» 2005-2007 με ανταλλαγή μαθητών με σχολείο της Κύπρου.

3. Τέσσερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (δύο Σχολικές Συμπράξεις Comenius και δύο Erasmus + KA1) από το 2007 έως σήμερα (2007-2009 «Students’ Environment Parliament», 2009-2011 «ABC The Art of Being a Child», 2014-2015 «STEPS through Erasmus+», 2018-2020 «BASICS for Democracy».

4. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Europe STARTS, Jean  Monnet  Project που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στόχευε  στο να φέρει την έννοια της Ευρώπης πιο κοντά στα παιδιά μέσα από την Τέχνη και τις ασκήσεις προσομοίωσης.

5. Συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Open Schools for Open Societies Ένα Ανοιχτό Σχολείο σε μια Ανοιχτή Κοινωνία» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

6. Διεθνείς συνεργασίες με σχολεία σε Ασία και Αμερική.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών μας σε επιμορφωτικές δράσεις είναι συνεχείς και εξαπλώνονται σε πολλούς τομείς. Η διαχείριση των σχέσεων σχολείου-οικογένειας, η πρόληψη εθισμού σε εξαρτήσεις και συνήθειες  που αποτελούν απειλή για την ποιότητα της ζωής των παιδιών μας, η σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο και την τεχνολογία, η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, η συμπερίληψη ευάλωτων ομάδων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που μας απασχολούν.

Η γειτνίαση με το ΕΚΠΑ ευνοεί συνεργασίες με το Παιδαγωγικό Τμήμα, το Τμήμα Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας  αλλά και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και έτσι το σχολείο μας δέχεται κάθε χρόνο φοιτητές για την πρακτική τους άσκηση ενώ συχνά οργανώνονται ημερίδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών και γονέων με την συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Κύριος στόχος μας να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια αυτόνομων πολιτών με κριτική σκέψη και διάθεση για ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης. Για το λόγο αυτό, συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις (δεντροφυτεύσεις, παρουσία σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, συμμετοχή σε δράσεις ανακύκλωσης, συλλογής τροφίμων, συμμετοχή κάθε χρόνο στο Μαραθώνιο) κι επιδιώκουμε τη συναναστροφή των παιδιών με θεσμούς και τους εκπροσώπους τους εκτός σχολικής μονάδας. Ήταν για το σχολείο μας μεγάλη τιμή να μας βραβεύσει το 2018 για τη συγκομιδή και διάθεση λαδιού σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Πέππας Βασίλειος και η Εισαγγελέας κ. Δημητρίου  Ξένη. Αισθανόμαστε επίσης ικανοποίηση όταν κάθε χρόνο μαθητές μας της έκτης τάξης συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για την Αγγλική γλώσσα, την πιλοτική εισαγωγή του οποίου εφαρμόζουμε στο σχολείο μας εδώ και έξι χρόνια. Είμαστε διπλά υπερήφανοι όταν οι ίδιοι οι μαθητές μας αναλαμβάνουν και υποστηρίζουν δράσεις όπως την έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας «Μαθητές εν δράσει», και τη δημιουργία της Περιβαλλοντικής Ομάδας.

Τέλος, η σχολική μας κοινότητα διαθέτει  ένα δραστήριο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό μας σε κάθε διεκδίκηση και προσπάθεια βελτίωσης των εγκαταστάσεων και όχι μόνο. Με ένα γεμάτο και αξιόλογο πρόγραμμα δραστηριοτήτων κάθε Σάββατο για μικρούς και μεγάλους ενισχύει τις προσπάθειες που κάνουμε για καλλιέργεια δεξιοτήτων και εισαγωγή καινοτομιών (μαθήματα ρομποτικής, μουσικής, καλλιτεχνικής δημιουργίας, χορού, ξένων γλωσσών, προβολή ταινιών). Έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε τον καταλληλότερο κατά γενική εκτίμηση σχολικό χώρο από άποψη τοποθεσίας και δυνατοτήτων στην περιοχή μας και στόχος μας είναι μια ριζική κατά τα σύγχρονα σχολικά αρχιτεκτονικά πρότυπα αναδιαμόρφωσή του. Το σχολείο μας διαθέτει μια μεγάλη σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων με σκηνή, καμαρίνια και ηχητική εγκατάσταση, χώρο εστίασης των παιδιών που παρακολουθούν το Ολοήμερο πρόγραμμα, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη ή οποία και θα εμπλουτιστεί περαιτέρω με τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών, άνετους χώρους γραφείων και συνεδριάσεων των εκπαιδευτικών, πρόσφατα ανακαινισμένες τουαλέτες, άνετα προαύλια και έναν αξιοποιήσιμο ως σχολικό κήπο χώρο που το αγκαλιάζει περιμετρικά με ελαιόδεντρα και φυτά που καλλιεργούν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Κάθε νέα σχολική χρονιά είναι για την ομάδα μας μια νέα πρόκληση. Με διάθεση να ξεπερνάμε πάντα τις δυσκολίες, να εργαζόμαστε ποιοτικά και  συνεργατικά, αναζητάμε τρόπους που να γεμίζουν εμάς με τη χαρά της δημιουργίας και να οδηγούν τους μαθητές μας στο δικό τους ταξίδι στη γνώση, τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Συνεχίζουμε λοιπόν!

Διεύθυνση: 
Κρίνων 28
15772 Ζωγράφου