2ο Γυμνάσιο Καλύμνου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Νερό
Ενέργεια
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
2023-2024
Νερό
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Θάλασσες και Ακτές

Τα νέα του Σχολείου μας

8.11.2023

Σήμερα, 8-11-2023 ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ο σχολικός  περίπατος του Νοεμβρίου στα Βλυχάδια, μια παραθαλάσσια περιοχή του νησιού μας με δύο πολυσύχναστες παραλίες σε μικρή απόσταση από την Πόθια . Ο καιρός ευνοούσε την επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού και οι μαθητές μας απόλαυσαν την εξόρμηση ως ένα ευχάριστο διάλειμμα από την σχολική καθημερινότητα. Συνάμα, οι  περιβαλλοντικές μας  ομάδες  και όχι μόνο , εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και ανέλαβαν δράση, καθαρίζοντας τις δύο  παραλίες της περιοχής από πολλά πλαστικά και απόβλητα.

5.11.2023

Για άλλη μια φορά και φέτος οι περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου μας γέμισαν με χρώματα και μυρωδιές τα παρτέρια του αύλειου σχολικού χώρου, με λουλούδια και φυτά που προσκόμισαν οι ίδιοι οι μαθητές αλλά και ο σύλλογος γονέων. Οι μαθητές μας , εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα σύνεργα και διαθέτοντας τον ανάλογο ζήλο και ενθουσιασμό , συνεργάστηκαν άψογα κατά ομάδες μεταξύ τους και ομόρφυναν τον καθημερινό τους περιβάλλοντα χώρο. Στο προσεχές διάστημα θα οργανωθεί η μέριμνα και το πότισμα των λουλουδιών, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές επιτροπές όλων των τάξεων που έχουν συσταθεί.

5.11.2023

 

Στην πρώτη συνάντηση της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας , συστάθηκε η περιβαλλοντική επιτροπή για το έτος 2023-2024 η οποία αποτελείται από:

την Διευθύντρια  του σχολείου μας

την καθηγήτρια Αργυρώ Τρικοίλη (υπεύθυνη της σελίδας του σχολείου μας στα Οικολογικά Σχολεία

τον κύριο Γιάννη Καρδούλια (πρόεδρο του συλλόγου γονέων του σχολείου μας )

την καθαρίστρια του σχολείου μας Ειρήνη Πιζάνια

22.9.2023

Την χρονική περίοδο από την 1-12-2023 έως 31-5-2025, για  το σχολείο μας εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Erasmus η εκπόνηση σχεδίου μετακίνησης επιμόρφωσης μαθητών και εκπαιδευτικών σε ευρωπαϊκές χώρες με θέμα :"ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ". Για πρώτη φορά επιχειρούμε να συνεργαστούμε διαζώσης με σχολεία του εξωτερικού που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας ,εφαρμόζοντας καλές πρακτικές αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.

29.5.2023

Την Πέμπτη, 25-5-2023, εκπρόσωποι από το Λιμενικό Σώμα Καλύμνου επισκέφθηκαν, κατόπιν συνεννόησης με τον Σύλλογο των εκπαιδευτικών , το σχολείο μας και ενημέρωσαν την περιβαλλοντική ομάδα μας για θέματα ασφαλής κολύμβησης και άθλησης σε θαλάσσια σπορ. Πρόβαλλαν σχετικό ΠΠΤ και βίντεο και πλαισιώθηκε η όλη δράση με τον προβληματισμό και την συζήτηση με τους μαθητές .

19.5.2023

Στο πλαίσιο του έργου water matters που αφορά στην υλοποίηση μιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το νερό σε νησιά του Νότιου Αιγαίου από επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, και το σχολείο μας συμμετείχε την Τετάρτη,17/5/2023, σε βιωματική δράση πεδίου στην Ρινα του Βαθυ.

27.4.2023

Και φέτος η σχολική κοινότητά μας διοργάνωσε 2 περιβαλλοντικές επισκέψεις στα ΚΠΕ Έδεσσας και Πεταλούδων Ρόδου στις 29-3-2023 και 27-4-2023 αντίστοιχα. Οι μαθητικές ομάδες μας συμμετείχαν σε ανάλογες περιβαλλοντικές δράσεις που διοργάνωσαν τα 2 ΚΠΕ σε πεδία εντός εμβέλειας των κέντρων, με τις οποίες καλλιεργήθηκε η οικολογική ευαισθησία και ενημέρωση, η ομαδικότητα και πάνω απ’όλα ο ενθουσιασμός και το κέφι.

13.3.2023

Λίγο πρόωρα αλλά αρκετά οργανωμένο από καθηγητές και μαθητές μας, καθώς και γονείς, στήθηκε το παζάρι μας στην κεντρική πλατεία του νησιού, παραμονές της εθνικής επετείου της 7ης Μαρτίου… Χειροποίητες κατασκευές με  ανακυκλώσιμα υλικά που έφεραν τα παιδιά από το σπίτι τους , όπως λαμπάδες, σκουλαρίκια, κούπες, μαρτάκια, στεφάνια, οικολογικές πάνινες τσάντες ζωγραφισμένες στο χέρι  και διάφορες λιχουδιές απλώθηκαν χαριτωμένα στα μάτια όλων των περαστικών , που δεν έμειναν ασυγκίνητοι στην αγορά κάποιου από όλα αυτά ….Το παζάρι μας είχε απόλυτη επιτυχία , η οποία προστίθεται στον ενθουσιασμό

4.3.2023

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας και όχι μόνο,με οικολογική συνείδηση και ευαισθητοποίηση στα θέματα της καθαριότητας του νησιού μας, αποφάσισε να καθαρίσει τον αύλειο χώρο του παλαιού κτιρίου της Ψιλιανής . Είναι ένας χώρος παραμελημένος εδώ και πολλά χρόνια, πολύ κοντά στο χώρο όπου στεγάζεται τώρα το γυμνάσιό μας ,γεμάτος με σκουπίδια . Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε  να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο το σχολείο και γενικότερα στους συμπατριώτες μας ,ότι όλοι μπορούμε να προστατεύουμε και να διατηρούμε καθαρό το περιβάλλον .

Σελίδες

Το σχολειο μας βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, δύο χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι .Είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός μικρού λόφου ,τον οποίο έχουμε δεντροφυτεύσει με την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας σε παλιότερο χρόνο. Το μαθητικό μας δυναμικό είναι 210 παιδιά σε εννιά τμήματα .Είμαστε ένα ενεργό σχολείο με περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις κάθε χρόνο , οι οποίες υλοποιούνται εντός και εκτός σχολικού χώρου .Επίσης, στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται περιβαλλοντικές επισκέψεις εκτός νησιού, ενώ τα τελευταία χρόνια ενταχθήκαμε σε προγράμματα ERASMUS με τις αντίστοιχες επιμορφώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

Διεύθυνση: 
Ψιλιανή Κάλυμνος
85200 ΚΑΛΥΜΝΟΣ