2ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2023
Θέματα: 
2023-2024
Απορρίμματα

Τα νέα του Σχολείου μας

10.2.2024

 

Τι είναι η ανακύκλωση;
Ανακύκλωση είναι να πάρω ένα φαινομενικά άχρηστο αντικείμενο και να το μετατρέψω σε μια χρήσιμη πρώτη ύλη, ώστε να φτιαχτεί από την αρχή.

Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι:

Αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό, χαρτί, λευκοσίδηρο, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές…

Ξέρετε ότι...

√ Το χαρτί παράγεται από τους κορμούς δέντρων, ενώ από 2.200 κιλά κορμών δέντρων παράγονται 1.000 κιλά χαρτιού;

√ Το γυαλί παράγεται από άμμο των υδροβιοτόπων, άσβεστο και σόδα, ενώ από 1.100 κιλά των υλικών αυτών παράγονται 1.000 κιλά γυαλιού;

10.2.2024

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο σπιτάκι της ανακύκλωσης στην περιοχή Καρακόνερο έξω από το γήπεδο "Καλλιπάτειρα" είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι μαθητές των τμημάτων Γ΄1 και Γ΄2 του 2ου ΔΣ Ρόδου .

10.2.2024

Τα Τριτάκια του Γ'1 του 2ου ΔΣ Ρόδου απεικονίζουν εικαστικά τη μόλυνση των θαλασσών από διαρροή πετρελαίου, σε αντιδιαστολή με την καθαρή θάλασσα!

Διαθεματική προσέγγιση στη γλώσσα με παρέα μας τον "εφιάλτη της Περσεφόνης" του Μάνου Χατζιδάκι

9.12.2023

Αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών τα παιχνίδια και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο διαδίκτυο.

Παιχνίδια για την ανακύκλωση.

 

https://photodentro.edu.gr/photodentro/recycle-game_v1.0_pidx0057518/sto...

https://wordwall.net/el-gr/community/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%B...

 

9.12.2023

Με πολλή μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας και στην τάξη μας την Πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας και μια κυρία μέλος του Συλλόγου οι οποίες μάς μίλησαν για την ανταποδοτική ανακύκλωση που εδώ και κάποια χρόνια εφαρμόζεται στο σχολείο με πλαστικά μπουκάλια και και καπάκια.

Μας πληροφόρησαν ότι εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον και τη γη μας μπορούμε να έχουμε και οικονομικό όφελος, μας υπέδειξαν τις περιοχές όπου συλλέγονται υλικά για την ανταποδοτική ανακύκλωση και μάς προέτρεψαν και εμείς να γίνουμε μέλη και κοινωνοί αυτής της προσπάθειας.

17.11.2023

Μετά την επίσκεψή μας στο ΚΠΕ, ΚΕΠΕΑ Πεταλούδων Ρόδου, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και να παίζουμε στην τάξη μας την τρίλιζα με καπάκια που είχαμε τη χαρά να παίξουμε στο Κέντρο.

Η χαρά μας πολύ μεγάλη και το ενδιαφέρον τεράστιο.

 

4.11.2023

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές της Γ΄ τάξης (τμήματα Γ΄1 και Γ΄2) είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων Ρόδου και να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ο μικρός  ανακυκλωτής και το ρομπότ". Οι μαθητές μαζί με τις δασκάλες τους Αναστασία Βδοκάκη, Φωτεινή Ζαννετίδη, αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές του, παρακολούθησαν ένα βίντεο για την ανακύκλωση, που αφορούσε κυρίως πώς ανακυκλώνουμε και ποια η πορεία των ανακυκλωμένων υλικών μετά το μπλε κάδο.

4.11.2023

Τελικά τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά. Μπορούν να γίνουν χρήσιμα, αν εμείς οι άνθρωποι. μικροί και μεγάλοι, εφαρμόσουμε την ανακύκλωση...!!!

Ανακυκλώνω: Επαναχρησιμοποιώ διάφορα υλικά ώστε να μετατραπούν σε χρήσιμες πρώτες ύλες, από τις οποίες θα παραχθούν νέα προϊόντα.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομώ ενέργεια, μειώνω τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μειώνω τα σκουπίδια στη στεριά και τη θάλασσα, εξοικονομώ βωξίτη ο οποίος αποτελεί το μοναδικό μετάλλευμα /πρώτη ύλη παραγωγής αλουμινίου, λευκοσίδηρο σώζω και δεν πληγώνω τα βουνά.

 

 

27.10.2023

Τα σκουπίδια που πνίγουν τον πλανήτη, η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ήταν θέματα που διαπραγματευτήκαμε διαβάζοντας το ηλεκτρονικό βιβλίο "Μυστικά για το περιβάλλον που πρέπει να μάθει όλος ο κόσμος".

Οι μαθητές εξέφρασαν μέσω εικαστικών απεικονίσεων την ανησυχία τους για το περιβάλλον αφού ανέφεραν παραδείγματα από την περιοχή τους.

16.10.2023

Στο ξεκίνημα των περιβαλλοντικών μας δραστηριοτήτων γι΄αυτό το σχολικό έτος, σχηματίσαμε τον εννοιολογικό χάρτη, απαντώντας στο ερώτημα τι μάς έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη "απορρίμματα".

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε videos με θέματα την ανεξέλεγκτη αύξηση των σκουπιδιών στη θάλασσα και ακούσαμε τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του πλανήτη και της θαλάσσιας ζωής, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 θα υπάρχουν στις θάλασσες περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια.

Διεύθυνση: 
Βενετοκλέων 63
85100 ΡΟΔΟΣ