24o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Τα νέα του Σχολείου μας
Το "Μπορούμε" κοντά στους μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου με παρεμβάσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Το πρόγραμμα «Το Ταξίδι της Τροφής» στοχεύει στην προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών μέσα από εργαστήρια ευαισθητοποίησης και δράσεις κατά της σπατάλης τροφίμων σε λαϊκές αγορές της Καλαμάτας.
Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025 τα παιδιά της Τετάρτης τάξης έζησαν μία μοναδική εμπειρία.Αδελφοποιήθηκαν με το δημοτικό σχολείο του Κάμπου.Η πρώτη κοινή δράση έφερε τα παιδιά κοντά στη φύση και στο μάζεμα των ελιών.Τα παιδιά συνεργάστηκαν κι ένιωσαν τη χαρά της συλλογής του καρπού.
Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο τοπικό ελαιοτριβείο όπου παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου.Έπειτα γεύτηκαν το φρέσκο λάδι με ζεστό ψωμάκι και τυράκι.
Οι μαθητές της ΣΤ2 Τάξης ασχολήθηκαν με την επεξεργασία της βρώσιμης ελιάς. Οι ελιές της Μεσσηνίας είναι ξακουστές και εξαιρετικής ποιότητας!!!
Οι μαθητές τις έπλυναν και τις τοποθέτησαν σε καθαρό νερό και χοντρό αλάτι σε δοχεία και τοποθέτησαν τα δοχεία σε σκοτεινό μέρος στη σχολική μας κουζίνα.
Κάθε εβδομάδα θα αλλάζουν το νερό.
Μετά από έναν μήνα περίπου θα τις βάλουν για δύο εικοσιτετράωρα στο ξίδι και μετά στο λάδι.
Όταν θα είναι έτοιμες θα τις δοκιμάσουμε!!!
Ανακύκλωση με λένε...
Οι μαθητές της Γ1Τάξης έγραψαν ένα ποιηματάκι για την Ανακύκλωση.
Οι μπλε και πράσινοι κάδοι περιμένουν καθημερινά τα ανακυκλώσιμα και οι μαθητές μας γνωρίζουν πολύ καλά την αξία της Ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών και αντικειμένων.
Κι όχι μόνο το γνωρίζουν αλλά και το εφαρμόζουν.
Επίσης φροντίζουν πολύ καλά και την αίθουσά τους:
είναι καθαρή και τακτοποιημένη
έχει πολλά φυτά στο περβάζι
έχουν αναλάβει να φτιάξουν όμορφους τους κάδους ανακύκλωσης που θα τοποθετηθούν στην είσοδο του σχολείου
Στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου μας με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΠΑΠΕΛ και της λειτουργίας του ως σχολείου κόμβου (hub schools) για την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας το Ολοήμερο του σχολείου μας υλοποιεί δράσεις. Την Παρασκευή 31/10/2025 οι μαθητές του Ολοήμερου τμήματος με τους υπεύθυνους από το ΚΠΕ Καλαμάτας φύτεψαν λαχανικά. Κουνουπίδια, μπρόκολα, σέλινο και μαρούλια. Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και οι μαθητές πρέπει να υιοθετήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες για τη σωστή ανάπτυξή τους και την υγεία τους.
Την Παρασκευή 17/10/2025 οι μαθητές της Γ1 Τάξης με τη δασκάλα τους και τον δάσκαλο της ΣΤ2 Τάξης, ο οποίος είναι και πτυχιούχος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, μελέτησαν τα δέντρα της αυλής μας. Πρώτα – πρώτα τα αναγνώρισαν και κατέγραψαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μέτρησαν το μήκος του κύκλου των κορμών τους και βρήκαν την ηλικία τους. Έτσι, οι ευκάλυπτοι είναι περίπου 80 χρόνων!!!
Φθινόπωρο, Σεπτέμβρης, τρύγος, αγιασμός, χρυσάνθεμα, πρωτοβρόχια, σπορά, λιομάζωμα, ...
Τι όμορφες λέξεις!!!
Η σχολική χρονιά 2025 – 2026 ξεκίνησε και οι μικροί μαθητές ετοιμάζονται για τις δράσεις που θα υλοποιήσουν τη φετινή χρονιά. Πάντως το σχολείο μας από το ξεκίνημα κιόλας συνέχισε τις εικαστικές δημιουργίες με την εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής.
Σε λίγες μέρες οι μικροί μαθητές θα αποφασίσουν ποιες δράσεις θα συνεχίσουν από την περσινή χρονιά και ποιες καινούριες θα υλοποιήσουν φέτος.
Την Παρασκευή 6-6-2025 οι μαθητές-τριες της Δ τάξης συμμετείχαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση με θέμα το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ο κ. Μακιός Νάσος, φυσικός,MSC και πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το κλίμα , επισκέφτηκε το σχολείο μας και έκανε μια παρουσίαση στα παιδιά για την κυκλική οικονομία. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία τα παιδιά διατύπωσαν τις απορίες και τις απόψεις τους σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα. Τέλος, όλα τα παιδιά έλαβαν ένα πολύ ωραίο δώρο, ένα βιβλίο σχετικό με την Κυκλική Οικονομία.
Σήμερα 13 Ιουνίου το σχολείο έκλεισε για καλοκαιρινές διακοπές.
Η σχολική αυλή θα μας περιμένει όλους πάλι τον Σεπτέμβριο.
Για να μην ξεραθούν τα φυτά και τα δέντρα μας και το κηπάριό μας εγκαταστάθηκε σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Τα παράθυρά μας άδειασαν και οι γλάστρες μας με φυτά εσωτερικού χώρου μεταφέρθηκαν στα σπίτια μας μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τον Ιούνιο η Περιβαλλοντική Επιτροπή με τους μικρούς μαθητές της Β'Τάξης έφτιαξαν τον Οικοκώδικα.
Ο Οικοκώδικας αναρτήθηκε στον Πίνακα Ανακοινώσεων, στην είσοδο του σχολείου και στις αίθουσες της Β΄ Τάξης.
Σελίδες
Το σχολείο μας θεμελιώθηκε το 1993 και εγκαινιάστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1994. Είναι 12/θέσιο με Ολοήμερο Διευρυμένου ωραρίου. Λειτουργεί Σχολική Βιβλιοθήκη κι από φέτος λειτουργεί και Σχολική Κουζίνα, στην οποία πραγματοποιούνται διδασκαλίες γνωστικών αντικειμένων και δράσεις που αφορούν διάφορα προγράμματα, τα οποία εκπονούνται από τους μαθητές κι εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.
