1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2023
Θέματα: 
2023-2024
Απορρίμματα
Αειφόρο Σχολείο
Φύση και βιοποικιλότητα
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη

Τα νέα του Σχολείου μας

8.5.2024

Το σχολείο αποτελεί έναν θεμελιώδη πυλώνα στην κοινωνική διαμόρφωση των μαθητών, αφού ο σκοπός του εκτείνεται πέρα από την απόκτηση γνώσεων και περιλαμβάνει την ευαισθητοποίησή τους σε δύο βασικές αξίες. Πρώτον, την ευαισθητοποίηση για το συνάνθρωπο, προωθώντας την κατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και την αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των μαθητών. Δεύτερον, την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μιας βιώσιμης συμπεριφοράς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

1.5.2024

Για την παρουσίαση των δράσεων των προγραμμάτων με τα οποία συμμετέχει το σχολείο μας στο Δίκτυο, οι μαθητές σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές δημιούργησαν ένα  «Μουσείο Κλιματικής Αλλαγής»,  στην αίθουσα Φυσικών Επιστημών του σχολείου. Το Μουσείο επισκέφτηκαν δεκάδες μαθητές κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκθεση μαθητικών δημιουργιών του σχολείου,  στα μέσα Απριλίου 2024.

1.5.2024

Η ομάδα του προγράμματος αναζητώντας τρόπους ευαισθητοποίησης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη αποφάσισε την παραγωγή ταινίας μικρού μήκους με θέμα τις επιπτώσεις από την περιβαλλοντική κρίση.

14.4.2024

Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης αναζητώντας τρόπους ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στη μονάδα επεξεργασίας ΑΕΚΚ (Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων), η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μεσολάβηση της ΑΝΑΚΕΜ .

23.3.2024

  Μια κίνηση ευαισθητοποίησης που αποδεικνύει τη δέσμευση και την ανησυχία μας για το περιβάλλον, ήταν ο καθαρισμός του προαυλίου και του χώρου γύρω από το σχολείο, που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Γ’ Ηλεκτρολογίας στις 12 Μαρτίου 2024.

20.2.2024

                  1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης Διερεύνηση περιβαλλοντικής συνείδησης

Εισαγωγή

20.2.2024

Στις 18 Ιανουαρίου 2024. η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, υλοποίησαν μια διδακτική ημερίδα με θέμα "Το Περιβάλλον σε κρίση.- Η διαμόρφωση οικολογικής συμπεριφοράς επιτακτική ανάγκη."

Το σχολείο μας, το 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερούπολης, ανήκει στον Δήμο Παγγαίου,  μια αγροτουριστική περιοχή του Νομού Καβάλας. Στο σχολείο λειτουργούν πέντε τομείς, της Ηλεκτρολογίας, της Μηχανολογίας, της Οικονομίας και Διοίκησης, της Γεωπονίας και της Πληροφορικής με δυναμικό 280 μαθητών και 35 εκπαιδευτικών. Κάθε χρόνο στο σχολείο υλοποιούνται πολλές δράσεις. 

Η θεατρική ομάδα του σχολείου μας δραστηριοποιείται εδώ και 17 χρόνια. Συμμετείχε  σε πανελλήνιο διαγωνισμό και έλαβε διάκριση με τίτλο «Βραβείο πρωτοτυπίας», καθώς και σε Διδακτική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη μέσω θεατρικού δρώμενου. Επίσης, δημιουργήθηκε στο σχολείο θεατρικό εργαστήρι με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Επιπλέον κάθε χρόνο στο σχολείο μας υλοποιούνται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα όπως περιβαλλοντικά, erasmus, etwinning. Αρκετά από αυτά έχουν βραβευτεί τόσο με εθνική όσο και με ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας. Αναφέρουμε το " The bee! The sentinel of minkind " το  2018-2019, το οποίο απέσπασε εθνική και ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας, το "The transnational meeting on the bridge" το 2020-2021, το "Waste my love" το 2022-2023 με εθνικές ετικέτες ποιότητας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του τομέα της Γεωπονίας, κάθε χρόνο, ασχολούνται με την οινοποίηση κρασιού, την παρασκευή τροφίμων όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης δημιουργείται κάθε χρόνο θερμοκήπιο με καλλιέργεια κηπευτικών και ανθοκομικών φυτών. 

Υλοποιούνται ρομποτικές κατασκευές με τη βοήθεια του arduino από τον τομέα της Ηλεκτρολογίας.

Οι τομείς της Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας του σχολείου μας, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν την κατασκευή ενός ηλεκτροκίνητου kart στα πλαίσια προγράμματος Erasmus.

Ο τομέας Πληροφορικής δραστηριοποιείται στον προγραμματισμό drone για αυτόνομη πλοήγηση και στην παρακολούθηση στόχου καθώς και στις τρισδιάστατες εκτυπώσεις με 3D εκτυπωτή .

Πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «αγροτουρισμός και κοινωνική οικονομία» και ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού από τον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας.

Διεύθυνση: 
Φρίξου Παπαχρηστίδη 182
64100 Ελευθερούπολη