1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Βραβευμένο: 
ΟΧΙ
Έτος Εγγραφής: 
2022
Θέματα: 
2022-2023
Απορρίμματα
Σχολική Αυλή
Κλιματική Αλλαγή
Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη
2023-2024
Φύση και βιοποικιλότητα

Τα νέα του Σχολείου μας

28.5.2024
Δεντροφύτευση

Πήραμε μερος στις δράσεις του FEE στο πλαίσιο των Global Action Days. Σε συνεργασία με τον Δήμο μας προχωρήσαμε σε κατασκευή χώρου πράσινου στο νότιο μέρος της σχολικής αυλής. Οι μαθητές των Δ, Ε και Στ τάξεων έσκαψαν, φύτεψαν , πότισαν και υιοθέτησαν 4 πλατανομουριές και 10 θάμνους-φωτίνιες. Οι μαθητές ως φορείς αλλαγής είναι το σύνθημά μας. Προσπαθούμε για την ανάληψη πρωτοβουλιών με θετικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

8.2.2024
εθνικό πάρκο

Η Δ τάξη του Σχολείου μας ενημερώθηκε και μας ενημέρωσε για τα σπάνια πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην όμορφη λίμνη μας.

Η νανόχηνα , η λαγγόνα , ο σταχτοτσικνιάς, τα φλαμίγκο  και πολλά είδη αγριόπαπιας μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Μιλήσαμε για την Προστασία της Τεχνητής μας λίμνης και για τις προσπάθειες διάσωσης σπάνιων ειδών.

24.1.2024

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας σε πρόγραμμα eTwinning που αφορά σε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, οι μαθητές/τριες Δ τάξης κατασκεύασαν ταΐστρες πουλιών  με οικολογικά υλικά. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν χαρτόκουτα τα οποία έκοψαν σε σχήματα της επιλογής τους ,τα άλειψαν με φυστικοβούτυρο  (τοπικό προϊόν) και ξηρούς καρπούς. Στη συνέχεια, τα κρέμασαν σε δέντρα της σχολικής αυλής και του γειτονικού πάρκου. Η δράση έφερε χαρά και ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες και ενίσχυσε τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση.

9.12.2023

Οι μαθητές της Δ' τάξης έγραψαν τα δικά τους γράμματα στον Πρωθυπουργό της χώρας μας ενόψει της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ στο Ντουμπάι (COP28).Μετέφεραν τα δικά τους μηνύματα για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την προστασία της φύσης.Το αίτημα μας ήρθε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και οι μικροί μαθητές μας ανταποκρίθηκαν άμεσα!

14.11.2023

Μέσα από δράσεις θα ασχοληθούμε με κάποιους από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, δίνοντας βαρύτητα στους στόχους 13,14,15 και συγκεκριμένα στη ζωή μέσα και γύρω από τη λίμνη Κερκίνη. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας μάς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για αειφορία και ανάπτυξη μέσα από τον ρόλο του Νερού στη ζωή πάνω στον πλανήτη μας.

11.6.2023

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μελετήσαμε τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας σε σχέση με 10 και 20 χρόνια πριν.

Μοιραστήκαμε τα αποτελέσματα με φίλους ευρωπαίους - εταίρους στο πρόγραμμα eTwinning στο οποίο συμμετείχαμε.

Κάναμε την παρουσίασή μας χρησιμοποιώντας web tools και δημιουργήσαμε το παρακάτω 

https://www.storyjumper.com/book/read/151144551/WEATHER-IN-GREECE-Weathe...

 

7.6.2023

Στη διάρκεια του σχολικού έτους οι μαθητές της Ε τάξης συμμετείχαν σε πρόγραμμα eTwinning με τίτλο 4 seasons in Art and Science. Οι μαθητές παρατήρησαν τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή που ζούμε και σύγκριναν αυτές με τις αντίστοιχες 10 και 20 χρόνια πριν. Κατάλαβαν την έννοια της κλιματικής αλλαγής και συζήτησαν με τους εταίρους τους για αυτό το επίκαιρο θέμα.

Στο τέλος του προγράμματος παρουσίασαν σε συμμαθητές τους και μαθητές  συστεγαζόμενου σχολείου eco fashion show τονίζοντας τη σημασία των 3 Rs - Reduce, Reuse, Recycle.

 

 

 

1.3.2023

Στα πλαίσια των δράσεων για την Ανακύκλωση, μαθητές παρουσίασαν  μικρό δρώμενο που αφορά στη σωστή διαχείριση απορριμάτων, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, έχει τοποθετηθεί κάδος συλλογής καπακιών-δωρεά γονέα.

Ήδη οι μαθητές είναι πιο προσεκτικοί με την διαχείριση των σκουπιδιών και τη χρήση των κάδων που έχουν τοποθετηθεί.

 

2.2.2023

Μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων τρία τμήματα του Σχολείου (Α,Δ1,Δ2) αποφάσισαν να συνδράμουν στη Δράση μας και να ασχοληθούν με τον τομέα της ανακύκλωσης στο χώρο του σχολείου.

Πρώτη ενέργειά μας να συζητήσουμε για τα ανακυκλώσιμα υλικά και να παραγγείλουμε 4 κάδους ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο) 25lt και να τους τοποθετήσουμε στον εσωτερικό χώρο του σχολείου.

18.1.2023

Τον Ιανουάριο του 2023 προχωρήσαμε σε φύτευση 8 νέων δέντρων στην αυλή του Σχολείου μας. Τα δέντρα ήταν πλατανομουριές επί το πλείστον ,με σκοπό την ταχεία ανάπτυξή τους μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σελίδες

1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και βρίσκεται στην πρωτεύουσα του   Δήμου Ηράκλειας. Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο γνωστό υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της Ηράκλειας στην οδό Γυμνασιάρχου Αθανασίου Φυλακτού 1. Το πρώτο διδακτήριο (το σημερινό κεντρικό τμήμα) άρχισε να κατασκευάζεται το 1925 και θεμελιώθηκε το 1927, στη θέση των παλιών εκπαιδευτηρίων, από τον πρόεδρο της τότε σχολικής εφορίας Βασίλειο Καφταντζή. Τα πλαϊνά τμήματα προσαρτήθηκαν στο υπάρχον διδακτήριο αρκετά χρόνια αργότερα γύρω στο 1963.

Οι τελευταίες μεταβολές του Σχολείου μας έγιναν το 1982 που ιδρύθηκε το συστεγαζόμενο 1ο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας. Το κτίριο δεν έχει υποστεί αλλαγές από την ίδρυσή του, πλέον των πρωτευόντων βασικών έργων συντήρησης.

Οι μαθητές μας αυτήν τη  στιγμή είναι μόλις 115 με αρκετούς Ρομά και μετανάστες και το Σχολείο λειτουργεί ως 8θέσιο.  Το Σχολείο επιθυμεί να συμβαδίσει με τις νέες Ευρωπαϊκές Εκπαιδευτικές Τάσεις συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα.

Διεύθυνση: 
Γυμνασιάρχου Αθ. Φυλακτού 1
62400 ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ