Σπατάλη θερμότητας - όχι στο σχολείο μας!
Στόχος της δράσης
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η απόκτηση οικολογικών συνηθειών, φιλικών προς το περιβάλλον στο δρόμο προς το οικολογικό σχολείο.
Οι μαθητές στο μάθημα της φυσικής μελέτησαν την ενέργεια. Εστίασαν στο γεγονός ότι το μεγάλο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνεται αφορά στη θέρμανση. Έτσι η ΣΤ' τάξη ανέλαβε να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή στους τρόπους ώστε να μην καταναλώνεται άσκοπα στο σχολείο μας ενέργεια που αφορά στη θέρμανσή του. Σκοπεύουν να μετρούν τη θερμοκρασία του χώρου και επιπλέον, θα ελέγχουν τις απώλειες, όπως για παράδειγμα ανοιχτά παράθυρα, πόρτες κλπ.
Υλοποίηση
1. Σχεδιασμός ρομποτικής συσκευής ελέγχου θερμοκρασίας
Οι μαθητές σχεδιάζουν μία ρομποτική συσκευή ελέγχου θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας micro:bit και gigorobots: όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 20 βαθμούς Κελσίου θα ανάβει ένας λαμπτήρας και να ακούγεται κάποιος ήχος, έτσι ώστε να πηγαίνουν οι μαθητές να κλείνουν τη θέρμανση. Εάν πάλι η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου θα ανάβει πάλι ένας άλλος λαμπτήρας και θα ακούγιεται ένας άλλος ήχος, έτσι ώστε οι μαθητές να ανάβουν τη θέρμανση και να ελέγχουν τον καυστήρα
2. Δημιουργία ομάδων ελεγκτών
Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 4. Κάθε ομάδα θα είναι 1 ημέρα υπεύθυνη για τον έλεγχο των χώρων του κτιρίου. Κάθε ομάδα θα ελέγχει παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία στον χώρο του σχολείου. Τα ευρήματά τους καταγράφονται.
3. Οι μαθητές έπειτα από 3 εβδομάδες ελέγχου και καταγραφής, συζητούν για τις ενεργοβόρες συνήθειες που εντόπισαν και ενημερώνουν τους υπόλοιπους.
4. Προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της σπατάλης ενέργειας.
5. Ενημερώνουν τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και τη Διεύθυνση του σχολείου και προχωρούν σε αφύπνιση των μελών της σχολικής μονάδας για εξοικονόμηση ενέργειας με:
- παρουσιάσεις σε όλες τις τάξεις
- αφίσες ενημέρωσης/αφύπνισης
6. Έπειτα, ελέγχουν για 3 εβδομάδες αν οι ενεργοβόρες συνήθειες έχουν μειωθεί ή εξαλειφθεί.
7. Τέλος δημιουργείται μία παρουσίαση για την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα της δράσης.
Τα εκπαιδευτικά οφέλη για τα παιδιά είναι πολλαπλά:
- Πολιτειότητα: ως ενεργοί πολίτες ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος
- Συνεργάζονται, αυτενεργούν, αναπτύσσουν δεξιότητες
- Μαθαίνουν για την ενέργεια: σπατάλη - εξοικονόμηση
- Τεχνολογία για ένα καλύτερο αύριο
Η δράση μπορεί να επεκταθεί ως εξής:
- Ενημέρωση του Δήμου και του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων με σκοπό την προμήθεια θερμοστατών στις αίθουσες, έλεγχο κουφωμάτων,ενεργιεακή αναβάθμιση του κτιρίου κλπ.
- μεταφορά της εμπειρίας και στο σπίτι