Μπορεί η παραδοσιακή αγροτική ζωή να μας μιλήσει για το μέλλον;

Η σύνδεση της αγροτικής ζωής του παρελθόντος με τις σύγχρονες προοπτικές αναδείχθηκε μέσα από την εκπαιδευτική δράση που πραγματοποίησε το σχολείο μας στο πλαίσιο του προγράμματος "Οικολογικό Σχολείο" . Κάτω από τον θεματικό άξονα: "Οικολογία και Οικονομία", με την περιβαλλοντική ομάδα και τους/τις μαθητές/τριες του Α2 επισκεφθήκαμε το Μουσείο Παράδοσης και Αγροτικής Ζωής και στη συνέχεια τους Αλευρόμυλους Διμυλιάς "Τα Διμύλια" στις 25 Φεβρουαρίου 2025.  Στο νεοσύστατο Μουσείο Παράδοσης και Αγροτικής Ζωής, είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε από την ιδρύτρια κα.Ευαγγελία Παναή, η οποία μας μίλησε με ενθουσιασμό για το πρόσφατο αγροτικό παρελθόν της Ρόδου, και ειδικότερα της περιοχής Παραδεισίου, πριν από την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Οι μαθητές έμαθαν για τους πατριωτικούς αγώνες αλλά και για την καθημερινή ζωή των ντόπιων, η οποία ζωντανεύει μέσα από τα έργα λαϊκής τέχνης, τα καθημερινά σκεύη και εργαλεία, και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης. Η εποχή που αναβιώνει το μουσείο δεν απέχει χρονικά πολύ από τη σημερινή, χαρακτηρίζεται όμως, αντίθετα με το σήμερα, από τη θεμελιώδη σχέση του ανθρώπου με τη γη. Οι θεματικές γωνιές αφιερωμένες στο μέλι, το σιτάρι, την ελιά, την ντομάτα και το κρεμμύδι, βασικά διατροφικά είδη που παρήγαγε η περιοχή, φωτίζουν τη σοφία, την ευρηματικότητα και τον μόχθο των απλών ανθρώπων, και προπάντων το σεβασμό στη φύση και την αξία της οικονομίας. Η κα Παναή μάς μετέδωσε την υπερηφάνεια της για το παρελθόν, τη διάλεκτο και τον υλικό πολιτισμό της ροδιακής υπαίθρου, προβάλλοντας τις αξίες που καθοδηγούσαν τη ζωή των προγόνων μας: την εργατικότητα και την προσήλωση στην προκοπή μέσα από την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

Μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή κατευθυνθήκαμε στη συνέχεια στους Αλευρόμυλους Διμυλιάς "Τα Διμύλια", όπου ο κ. Παναγιώτης Χατζημανέττας, χημικός τροφίμων, μας παρουσίασε παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας του σιταριού. Οι μαθητές γνώρισαν τη διαδικασία παραγωγής και τα είδη αλευριού, ενός προϊόντος άρρηκτα συνδεδεμένου με τη μεσογειακή διατροφή, και παράλληλα πήραν χρήσιμες διατροφικές συμβουλές. Η οικογενειακή επιχείρηση, κόντρα στο ρεύμα της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού στο νησί μας, δείχνει εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σήμερα στον τομέα της γεωργίας και της επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Η  επίσκεψή μας ανέδειξε αυτές τις δυνατότητες και κυρίως την ανάγκη ο τόπος μας να επενδύσει σε ποιοτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Η δράση μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Άλσος του Αγίου Σουλά, για μια μικρή ανάπαυλα μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

Τους/τις μαθητές/τριες συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Ειρήνη Αφεντούλη, Νίκη Κλωνάρη και Κωνσταντίνα Παρμπή.  Θερμές ευχαριστίες στην κα. Παναή και τον κ. Χατζημανέττα.

Συγγραφέας: 
eirinik