Μαθητικές δράσεις συμπερίληψης
Στο 8º Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Αττικής το σχολικό έτος 2024 – 2025, υλοποιήθηκαν εικαστικές δράσεις που ενεργοποίησαν δημιουργικά τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης σε αλληλεπίδραση με τα μικρότερα από τις τάξεις Α’ και Β’. Σε μικρές ομάδες συνεργάστηκαν διαθεματικά και ολιστικά, καλύπτοντας διάφορα διδακτικά σενάρια από την ύλη των εικαστικών μαθημάτων. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός, Εικαστικός: Θεοδώρα Χανδρινού.
Στόχοι
* Η εφαρμογή βιωματικών διδακτικών μεθόδων συμπερίληψης, για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των παιδιών. * Η ένωση των παιδιών και η δημιουργία ομάδων, εμπνέοντας συναισθήματα φιλίας και ασφάλειας * Μέσα από την όμορφη επικοινωνία των παιδιών στόχος ήταν η ανάδειξη θετικών συναισθημάτων ενάντια στις βίαιες συμπεριφορές * Προτάθηκε μια διαφορετική προσέγγιση επαφής, αλληλεπίδρασης και καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής * Μέσω της Τέχνης να γίνουν κατανοητά με πιο εύληπτο τρόπο τα μηνύματα των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων.
Διαδικασία υλοποίησης – μέθοδος
Οι μεγαλύτεροι μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας συνεργάζονταν με τα μικρότερα παιδιά, τόσο μέσα στις σχολικές αίθουσες όσο και στον προαύλιο χώρο του Σχολείου. Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν στο πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα και στο ολοήμερο, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών.
Με αφετηρία την δημιουργία εικαστικής ομάδας έγινε η φιλοτέχνηση εικαστικών έργων από κοινού, σε μεγάλο μέγεθος. Τα μεγαλύτερα παιδιά έγιναν Δάσκαλοι για μια ημέρα, συνεργάστηκαν με τα μικρότερα και όλοι μαζί χαρήκαμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας. Με τρυφερότητα, ευαισθησία και αγάπη μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης καθοδήγησαν τα μικρότερα παιδιά, σε εικαστικά μονοπάτια γνώσης, ενσυναίσθησης και συμπερίληψης. Μέσα από τα έργα που υλοποιήθηκαν καλύψαμε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συναισθηματικής αγωγής και με την χρήση της τεχνολογίας έγινε αλληλεπίδραση με άλλα Σχολεία.
Αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της δράσης αναπτύχθηκαν ολιστικά κατά την διάρκεια του σχολικού έτους.
Συγκεκριμένα: * Ως μέλη της διεθνούς κοινότητας των «Οικολογικών σχολείων» αξιοποιήσαμε υλικά προς ανακύκλωση στις δημιουργίες μας, μεταδίδοντας περιβαλλοντικά μηνύματα * τα έργα Land Art των παιδιών, στο σχολικό κήπο του Σχολείου μας, τους έδωσαν ιδιαίτερη χαρά * Τα παιδιά φιλοτέχνησαν ομαδικές εργασίες και αφίσες για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 14 Οκτωβρίου 2024 * Συμμετείχαμε στο διεθνές πρόγραμμα του «Plastic Clever Schools» * Έργα χαρτοδιπλωτικής (origami) δημιουργήθηκαν από χαρτιά προς ανακύκλωση * Το δημιουργικό παιχνίδι ένωσε τα παιδιά διαφορετικών τάξεων, με διαθεματική προσέγγιση και την σύνδεση εικαστικών και φυσικής αγωγής * Κάναμε ομαδικές εργασίες εμπνευσμένες από τα έργα των μεγάλων δημιουργών της Ιστορίας της Τέχνης και τα παιδιά συμπορεύτηκαν μαθαίνοντας για Έλληνες και ξένους δημιουργούς πάνω στους χαρταετούς που φιλοτέχνησαν. Από τον Λάμπρο Ορφανό, την Έλλη Μουρέλου – Ορφανού, τον Γαΐτη, την Βάσω Κατράκη, τον Παναγιώτη Τέτση, τον Απέργη και άλλους Έλληνες δημιουργούς έως τον Vincent Van Gogh, τον Paul Klee, τον Joan Miró, τον Kandinsky, τον Leonardo Da Vinci και άλλους.
* Έγινε διάχυση των πεπραγμένων στην Ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα του eTwinning, με την συμμετοχή μας σε δραστηριότητες του προγράμματος “Inclusive breaks: Games for all”, που υλοποιούμε το σχολικό έτος 2024-2025 * Η συνεργασία των παιδιών έδωσε ένα σύνολο από ευχητήριες κάρτες και ομαδικές ζωγραφιές, τα οποία με αγάπη προσφέραμε στα παιδιά από τα συνεργαζόμενα Σχολεία.
Διάχυση
Τα εικαστικά έργα που υλοποιήθηκαν παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στους χώρους του Σχολείου μας και οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο διευκόλυναν σημαντικά την διάχυση των αποτελεσμάτων ευρύτερα.
Καλή πρόοδο, συγχαρητήρια και πολλές ευχές σε όλα τα παιδιά!! Θεοδώρα Χανδρινού
https://blogs.sch.gr/arteducate/2025/02/02/daskaloi-gia-mia-imera-draseis-symperilipsis/