Επόπτες νερού- 7 βήματα προς την αειφορία.

Σχέδιο εξοικονόμησης καθαρού νερού στο Νηπιαγωγείο 1. Αρχικά φτιάξαμε έναν ημερήσιο πίνακα καταγραφής και ορίσαμε ομάδες εποπτείας. 2.Καθημερινά για μια εβδομάδα (5 ημέρες) καταγράφαμε τη χρήση νερού στα 2 καζανάκια. 3. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή προχωρήσαμε στην καταμέτρηση και απαντήσαμε στο ερώτημα : Πόσες φορές ‘πατήσαμε’ το καζανάκι την κάθε ημέρα; 4. Πειραματιστήκαμε για να βρούμε τον τρόπο υπολογισμού του μέσου όρου κατανάλωσης και καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε τους μαρκαδόρους. Διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιούμε περίπου 20 φορές την ημέρα τα καζανάκια στο Νηπιαγωγείο μας .

5. Αφού μάθαμε την ποσότητα της κατανάλωσης, έπειτα έπρεπε να σκεφτούμε τρόπους για να εξοικονομήσουμε μεν νερό αλλά τα καζανάκια μας δε να παραμείνουν λειτουργικά .Επιπλέον η εξοικονόμηση νερού χρειαζόταν να είναι σε μετρήσιμα μεγέθη .Μετά από καταιγισμό ιδεών και δεκάδες προτάσεις, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε από ένα χρησιμοποιημένο πλαστικό μπουκαλάκι 0,5 λίτρου από νερό στο κάθε καζανάκι. Τότε προέκυψε το ζήτημα της άνωσης. 6. Ήρθε η ώρα των γονέων. Ζητήσαμε από γονείς ,το Σαββατοκύριακο που θα έκαναν βόλτα στην παραλία, να μας γεμίσουν τα 2 μπουκαλάκια με χαλίκι.

7. Τοποθετήσαμε από ένα μπουκαλάκι σε κάθε καζανάκι, σύμφωνα με την υπόθεσή μας δεν επέπλεαν ,και τελικά παρατηρήσαμε ότι μείωσαν την ποσότητα νερού με την οποία γέμιζαν τα καζανάκια με τρόπο όπου μπορούσαμε να μετρήσουμε. Εξοικονομούσαμε 0,5 λίτρα νερού σε κάθε χρήση.

-Αφού επιστρέψαμε από τις διακοπές των Χριστουγέννων έχουμε τη χαρά να γνωρίζουμε ότι καθημερινά εξοικονομούμε 10 λίτρα καθαρού νερού χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση στα καζανάκια. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα μπορέσουμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια τα συνολικά κερδισμένα λίτρα και ο αριθμός προβλέπουμε πως θα είναι πολύ μεγάλος….

Συγγραφέας: 
Athanasia