Από το μάζεμα ελιάς στην καλλιέργεια αξιών για το περιβάλλον: Η Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου ως αφορμή για αναστοχασμό

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου, κατά την οποία ορίστηκε για πρώτη φορά η 1η Φεβρουαρίου (άρθρο 24 του ν. 5085/2024 (Α΄17), το Δημοτικό Σχολείο Σιμόπουλου συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025. Με αφορμή τη μέρα αυτή και με κεντρικό σύνθημα: «Η καρδιά του αθλητισμού είσαι ΕΣΥ, καμία φανέλα πάνω από τη ΖΩΗ», οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν μέσα από μία διαδραστική ομιλία – παρουσίαση για το ζήτημα της οπαδικής βίας από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για την Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου, κα Μαρία Παπανδρέου, εκπαιδευτικό Α΄ Τάξης και Βασίλειο Χρυσανθακόπουλο, εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής.

Η Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου, αν και επικεντρώνεται στον αθλητισμό, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές μας να συνδέσουν αυτές τις αξίες με τη φύση. Ο αθλητισμός διδάσκει την αξία της συνεργασίας, της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού προς τους άλλους. Όπως στον αθλητισμό, έτσι και στο περιβάλλον, η συμμετοχή και η συνεργασία όλων είναι θεμελιώδης για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.Η Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου ήταν η αφορμή για τη σύνδεση της φιλοσοφίας του αθλητισμού με την ανάγκη καλλιέργειας περιβαλλοντικών αξιών, αναδεικνύοντας την παράλληλη αξία του μαζέματος ελιάς ως πράξη σεβασμού προς τη φύση.

Οι μαθητές/τριες γνωρίζουν ότι η ελιά αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς καρπούς της ελληνικής γης και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Το μάζεμα της ελιάς από τους μικρούς μας μαθητές/μαθήτριες είναι μια παραδοσιακή διαδικασία, η οποία γίνεται και στο σχολείο μας τα δύο τελευταία έτη. Ωστόσο, η σημασία της ξεπερνά την απλή συγκομιδή του καρπού· γίνεται ένα σύμβολο για την καλλιέργεια αξιών που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία. Το μάζεμα ελιάς μπορεί να γίνει μια συμβολική πράξη για τη συνειδητοποίηση του ρόλου που έχουμε ως πολίτες του κόσμου στη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές/τριες μέσα από βιωματικές δράσεις συνειδητοποίησαν ότι η καλλιέργεια αξιών για το περιβάλλον, όπως η αειφορία, η υπευθυνότητα και η φροντίδα για τη φύση, μπορεί να ξεκινήσει από μικρές, καθημερινές πράξεις. Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ευαισθητοποίηση γύρω από την ανάγκη για βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, οι σχολικές αθλητικές δράσεις μας την ημέρα αυτή ολοκληρώθηκαν με ένα συλλογικό άθλημα: "Κοτινοδρομίες", όπου οι μαθητές/τριές μας είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τους κανόνες του «ευ αγωνίζεσθαι» και στο τέλος να κερδίσουν το έπαθλο, τον "κότινο", προϊόν της ελιάς του σχολείου μας.

 

Συγγραφέας: 
dim simopoulo