Η Κυκλική Οικονομία στην ανακύκλωση ενδυμάτων

Επαναδημιουργία διάσημων πινάκων με κολάζ υφασμάτων από παλιά ρούχα
Χρηστικά αντικείμενα και πίνακες από την επαναχρησιμοποίηση παλιών ρούχων
Χρηστικά αντικείμενα και διακοσμητικά δημιουργήματα από παλιά υφάσματα

Η δημιουργία καινούριων ρούχων και παπουτσιών έχει το δικό της κόστος στο περιβάλλον (πόροι, απορρίμματα). Αντιθέτως η μερική επιδιόρθωση και η εκ νέου διοχέτευσή τους στην αγορά μειώνει κατά πολύ τις συνέπειες αυτές. Για τον σκοπό αυτό τα Εκπαιδευτήριά μας συνεργάζονται από πέρυσι με την εταιρεία ανακύκλωσης ενδυμάτων TexCycle. Αυτό είναι και το θέμα του φετινού μας Προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας: " Η Κυκλική Οικονομία στην ανακύκλωση ενδυμάτων".

Πέρα από την ίδια την ανακύκλωση, μέσω του ειδικού κάδου που η TexCycle έχει τοποθετήσει στο σχολείο μας και της Ημερίδας για την ανακύκλωση ενδυμάτων, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου και της Περιβαλλοντικής Ομάδας υλοποίησαν project δημιουργίας υφασμάτινων αντικειμένων (τσάντες, πορτοφόλια, θήκες) με πρώτες ύλες παλαιά ενδύματα, στο πλαίσιο των μαθημάτων των Καλλιτεχνικών και της Οικιακής Οικονομίας.

   Ένας κλάδος ήταν η προσωπική επιλογή των μαθητών να μεταποιήσουν ρούχα που δεν έχουν πλέον κάποια χρησιμότητα. Οι μαθητές έφτιαξαν χρηστικά δημιουργήματα, όπως τσάντες, μαξιλάρια, μολυβοθήκες, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, όπως χριστουγεννιάτικα στολίδια και κάδρα, που καλλιτεχνούνταν με κομμάτια από υφάσματα. Κάποιες από τις δημιουργίες τους οι μαθητές τις προσέφεραν με προθυμία στο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, τα έσοδα από την πώληση των οποίων δόθηκαν σε φιλανθρωπικούς συλλόγους. Πουλήθηκαν όλες οι δημιουργίες των μαθητών και αυτό τους έδωσε χαρά για τη συμβολή τους στον φιλανθρωπικό σκοπό της εκδήλωσης. Ένας άλλος κλάδος τέχνης με τον οποίο ασχολήθηκαν ήταν το κολάζ, όπου με κομμάτια υφασμάτων που ένωσαν, επαναδημιούργησαν διάσημους πίνακες ζωγραφικής.

Συγγραφέας: 
εκπαιδευτήρια_ ...