Κομποστοποίηση στο σχολείο μας

 Οι μαθητές/τριες  του  Δημοτικού Σχολείου Τοιχιού Καστοριάς με την καταγραφή των διατροφικών τους συνηθειών και των τρόπων ανακύκλωσης συσκευασιών και τροφίμων,  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιούν καθημερινά δοχεία φαγητού και νερού πολλών χρήσεων  για τη μεταφορά του δεκατιανού και του νερού στο σχολείο. Ταυτόχρονα όμως συνειδητοποίησαν πως θα πρέπει να ασχοληθούν παραπάνω   με τη ρύθμιση της ποσότητας τροφής τους, ώστε να μην παράγονται οργανικά απορρίμματα αλλά και να μην υπάρχει σπατάλη τροφής.

Οι μαθητές μας αναζητώντας πληροφορίες και τρόπους μείωσης των οργανικών απορριμμάτων, ενημερώθηκαν σχετικά με το τι μπορεί να επαναχρησιμοποιείται και τι να ανακυκλώνεται από το κολατσιό τους (οργανικά υπολείμματα και συσκευασίες).  Αντιλήφθηκαν λοιπόν τη χρησιμότητα  της  αξιοποίησης  των οργανικών αποβλήτων με τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά υλικά  μετατρέπονται σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Η  ουσία αυτή λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση αποτελεί έναν πολύ άμεσο και ουσιαστικό τρόπο ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών κάδων στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λίπασμα. Έτσι το σχολείο μας, φρόντισε για την προμήθεια ενός κάδου κομποστοποίησης , ο οποίος τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος της αυλής.

Αποφασίσαμε  επίσης να φυτέψουμε σπόρους βοτάνων και  αρωματικών φυτών σε τσόφλια αυγών και να γίνει  αργότερα η μεταφύτευσή τους , δημιουργώντας έναν μικρό βοτανόκηπο στο σχολείο μας. Το οργανικό λίπασμα (κομπόστ) που θα παραχθεί κατά τη φυσική διαδικασία της κομποστοποίησης θα αποτελέσει ένα  εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για τον κήπο μας.

Συγγραφέας: 
emmandimi