Διδακτικές επισκέψεις στην Αθήνα με θέμα το περιβάλλον
Στις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου 2024, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα, στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης του σχολείου μας στη Βουλή των Ελλήνων. Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος που συμμετέχει το σχολείο μας προγραμματίστηκαν επισκέψεις σε σημαντικούς προορισμούς της πρωτεύουσας προσφέροντας στους μαθητές μοναδικές εμπειρίες που συνδυάζουν τη μάθηση με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Συγκεκριμένα , μερικοί από τους χώρους που επισκέφθηκαν ήταν οι εξής:
1) Εθνικός Κήπος:
Στον Εθνικό Κήπο είχαν την ευκαιρία οι μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία των αστικών πράσινων χώρων ως «πνεύμονες» οξυγόνου για την πόλη. Να γνωρίσουν την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας , ενισχύοντας την ευαισθησία των μαθητών για τη σημασία της φροντίδας και της συντήρηση των δημόσιων χώρων πρασίνου.
2) Πλανητάριο Ευγενίδειο Ίδρυμα,
Στο Πλανητάριο οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν το εντυπωσιακό πρόγραμμα «Πέρα από τη Γη». Μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή, γνώρισαν τα μυστικά του διαστήματος και της τεχνολογίας που το εξερευνά, ενισχύοντας την αγάπη τους για την τεχνολογία και την επιστήμη. Συγχρόνως, τους δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουν τη θέση της Γης στο ευρύτερο περιβαλλοντικό σύστημα ενισχύοντας τη σκέψη σχετικά με την προστασία του πλανήτη μας ως μοναδικού κατοικήσιμου κόσμου και συμβάλλοντας στην κατανόηση του κύκλου της ζωής και των φυσικών φαινομένων.
3)Αστεροσκοπείο:
Στο Αστεροσκοπείο τους δόθηκε η δυνατότητα να μελετήσουν το διάστημα και να κατανοήσουν τη κλιματική αλλαγή μέσω της παρατήρησης της Γης από το διάστημα. Ταυτόχρονα, μέσω της μελέτης του διαστήματος κατανόησαν τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, η εν λόγω επίσκεψη ενέπνευσε στους μαθητές την αίσθηση δέους για τη φύση και τον πλανήτη.
4) Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ):
Κατά την επίσκεψη των μαθητών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τις αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές καινοτομίες που ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα, όπως το ενεργειακά αυτόνομο κτίριο και οι πράσινες οροφές. Έτσι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καινοτόμες λύσεις που μειώνουν το οικολογικό αποτύπωμα και αναδεικνύουν την ισορροπία μεταξύ πολιτισμού και φύσης μέσω του πάρκου και των εγκαταστάσεων.
Σημαντικά ήταν τα οφέλη από τη διδακτική επίσκεψη:
Διασύνδεση θεωρίας και πράξης: Οι μαθητές αντιλαμβάνονται πώς οι έννοιες που μαθαίνουν στο σχολείο εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο.
Ολιστική μάθηση: Συνδυάζονται στοιχεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτισμού και επιστήμης.
Ενίσχυση περιβαλλοντικής συνείδησης: Καλλιεργείται η ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζει σε αρμονία με τη φύση μέσα από σωστές επιλογές και πρωτοβουλίες.
Δημιουργία ευαισθητοποιημένων πολιτών: Οι μαθητές αποκτούν ερεθίσματα για δράση και συμμετοχή σε οικολογικά και επιστημονικά προγράμματα.
Μια τέτοια επίσκεψη συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη μάθηση και μπορεί να εμπνεύσει τα παιδιά να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές στη ζωή τους.