Διδακτική Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου

Οι μαθητές των τάξεων Δ’ , Ε1, Ε2 και Στ’  στις 16/04/2024  επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι με σκοπό να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς".

Η Λέσβος αποτελεί μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η συνεχής προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών σε θέματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι διαθέτει, σεισμική τράπεζα, η οποία έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης με βασικό σκοπό την εξοικείωση και την εκπαίδευση των μαθητών/τριών στη λήψη μέτρων προστασίας σε περίπτωση σεισμού.

Αρχικά, τα παιδιά περιηγήθηκαν στους εντυπωσιακούς εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Σιγρίου που παρουσιάζουν τη γενικότερη γεωλογική εξέλιξη , τη  δομή του εσωτερικού της Γης και τις διεργασίες που συμβαίνουν στη λιθόσφαιρα. Παρατήρησαν τα ενεργά ηφαίστεια και  τα ενεργά ρήγματα του Ελληνικού χώρου που δίνουν σεισμούς, όπως ακόμα και  τους σεισμογράφους. Επίσης, παρουσιάστηκε το φαινόμενο του σεισμού και  επισημάνθηκαν τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν  πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Συγχρόνως, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δεινοθήριο της Λέσβου,αλλά και τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στην Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια μέσα από μοναδικής επιστημονικής αξίας ευρήματα φυτικών απολιθωμάτων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναλυτικά ενημερωτικά κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου τα παιδιά γνώρισαν τη βιωματική εμπειρία διαφόρων σεισμών, μέσα από την σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Εκεί οι μαθητές βίωσαν το μεγάλο και καταστροφικό σεισμό της Βρίσας, αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου όπως της Ταϊβάν, της Καλιφόρνιας και του Ιράν, όπου είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εμπειρία ενός σεισμού, όπως ακόμα και να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας που είχαν μάθει. Τέλος, δημιούργησαν έναν τεχνητό σεισμό κατά τον οποίο καταγράφηκαν οι σεισμικές δονήσεις στο σεισμογράφο του Μουσείου.

 

 

 

Συγγραφέας: 
Ειρήνη Μουτζούρη