Ανακύκλωση μπαταριών στο σχολείο μας

«Αντίο, μπαταρία.» ή «Εις το επανιδείν!» ;

Όπως κάθε τι στη φύση, έτσι και οι μπαταρίες διανύουν έναν «κύκλο ζωής». Μια μπαταρία περιέχει τοξικές ουσίες για τους ζωντανούς οργανισμούς. Όταν ολοκληρώσει τον κύκλο της, τότε υπάρχουν οι εξής επιλογές:

Απόρριψη της μπαταρίας σε κοινό κάδο.

Το αποτέλεσμα θα είναι, τα βαρέα μέταλλα που περιέχει να καταλήξουν σε χωματερές και από εκεί στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Τελικός τους προορισμός θα είναι και πάλι ο άνθρωπος, με τον οποίο θα συναντηθούν σε ένα ποτήρι νερού ή σε ένα πιάτο με φαγητό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα βαρέα μέταλλα δεν είναι δυνατό να απομακρυνθούν από τους ιστούς του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, τα βαρέα μέταλλα ενοχοποιούνται -μεταξύ άλλων- από την επιστημονική κοινότητα για διαταραχές στο νευρικό σύστημα, πρόκληση καρκίνου και βλάβες στους νεφρούς.

Απόρριψη της μπαταρίας σε ειδικό κάδο ανακύκλωσης.

Παραλαβή από εξειδικευμένους φορείς, με σκοπό την κατάλληλη επεξεργασία της μπαταρίας, τέτοια που να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Ταυτόχρονα, εξοικονομούνται πρώτες ύλες και ενέργεια και μειώνονται τα απορρίμματα στους ΧΥΤΑ.

Η επιλογή είναι μονόδρομος.

 

 

Συγγραφέας: 
Κατερίνα Στάμου.