Τα σκουπίδια ανακυκλώνω , το περιβάλλον ανανεώνω

Το Νηπιαγωγείο Πέτα συμμετέχει για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκτυο ΠΕ "Οικολογικά Σχολεία" το σχολικό έτος 2022-2023 με θέμα ¨ Φύλαξε το μην πετάς ,ανακύκλωσε με μας¨. Οι μαθητές μας εισήχθησαν στην έννοια της ανακύκλωσης. Σκοπός του προγράμματος είναι η διαμόρφωση κατάλληλων στάσεων και δεξιοτήτων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, σχετικά με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι η διαχείριση των σκουπιδιών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών από μικρή ηλικία στα περιβαλλοντικά προβλήματα μέσα από το σχολείο μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και δίνοντας τους ένα πιο ενεργό ρόλο όπως για παράδειγμα να επιλύουν προβλήματα, να αναλαμβάνουν δράσεις και σε συνεργασία με την οικογένεια και την κοινότητα, είναι πιο πιθανό να προετοιμάσει επαρκέστερα παιδιά και άρα, πολίτες, ώστε να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες αλλαγής προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Μέσα από το πρόγραμμα ακολουθήσαμε τις φάσεις της διερευνητικής μάθησης, αξιοποιήσαμε τις ρουτίνες σκέψης κατά των μαθησιακών δραστηριοτήτων, τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή μάθηση και στοιχεία διαφοροποιημένης διδασκαλίας με στόχο αφενός να γίνει κατανοητό στους μαθητές μας ότι τα σκουπίδια είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και η διαχείρισή τους αποτελεί σημαντικότατη ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων και αφετέρου οι μαθητές να εμπλακούν ενεργά στην οικοδόμηση της γνώσης ώστε να αποκτήσουν δεξιότητες κοινωνικής ζωής και ενσυναίσθησης.

 

Συγγραφέας: 
Στόγια Δήμητρα