Τα παιδιά γίνονται μικροί δημοσιογράφοι

Θεοδώρα Χανδρινού, Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος – Χαράκτρια

«Οι πολύχρωμες πινελο-πένες» είναι η δημοσιογραφική ομάδα των παιδιών από το 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» που δημιουργήθηκε το σχολικό έτος 2022-2023, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών μαθημάτων. Χαρήκαμε τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα,  όπου ανέλαβα ως υπεύθυνη Εκπαιδευτικός και μαζί με τα παιδιά κάναμε δημιουργικές ομαδικές, διαθεματικές εργασίες. Στην δημοσιογραφική μας ομάδα, «Οι πολύχρωμες πινελο-πένες», συνεργάστηκαν παιδιά διαφορετικών τάξεων – από  Α’ έως και ΣΤ’.

Στοχοθεσία 

Μέσα από τις διαθεματικές εργασίες τέθηκαν ως βασικοί στόχοι και επιτεύχθηκαν: – η καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και η ανάπτυξη ενσυναίσθησης.– Η γνωριμία με διαφορετικά επαγγέλματα, ψηλαφώντας θέματα για το μάθημα των δεξιοτήτων ζωής.– Η συμπερίληψη και η συνεργασία μέσα από βιωματικές προτάσεις και καινοτόμες ιδέες.– Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα.– Η αξιοποίηση της Τέχνης για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων.– Η σύνδεση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.– Με την συνεργατική μάθηση να μπορέσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τις διαφορετικές ανάγκες μιας κοινότητας ανθρώπων, να γίνουν αρωγοί με την ανάληψη πρωτοβουλιών, μαθαίνοντας για τον ρόλο τους ως μελλοντικοί πολίτες.– Η βελτίωση των μαθησιακών επιδόσεων των παιδιών και η ανάπτυξη της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.– Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και με παιγνιώδη προσέγγιση να λάβουν τα παιδιά γνώσεις και να χαρούν τη συμμετοχή τους.

Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν 

Μετά  από την παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού στις τάξεις ακολούθησαν:

* καταιγισμός ιδεών, διερεύνηση προβληματισμών και συζητήσεις.

* Έγινε κατάθεση προτάσεων και επιχειρήσαμε την  ανεύρεση λύσεων.

* Τα παιδιά κατέγραφαν τις απορίες τους και τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν με αυτές ομαδικές ζωγραφιές.

* Αποτύπωσαν τις ιδέες τους, δημιουργώντας προσχέδια,  σχετικά με το σχολείο των ονείρων τους.

* Η ομάδα των μικρών δημοσιογράφων πρωτοστάτησε στις συνεδριάσεις της περιβαλλοντικής μας επιτροπής

https://blogs.sch.gr/arteducate/2023/01/01/oi-synedriaseis-tis-perivallo...

* Συνέβαλλαν ώστε να γίνει ομορφότερο το περιβάλλον του σχολείου μας.

* Φιλοτέχνησαν ομαδικές εικαστικές ζωγραφιές που εκθέσαμε και έκαναν ομορφότερους τους χώρους του Σχολείου μας.

* Επίσης, ζωγράφισαν στους εξωτερικούς τοίχους, στην αυλή του Σχολείου.

* Φωτογράφισαν το σχολικό περιβάλλον τους, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές,  καθώς αξιοποιήθηκε η διδασκαλία των βασικών αρχών φωτογραφίας στη διδασκαλία των Εικαστικών μας μαθημάτων.

* Συμμετείχαμε σε μαθητικούς διαγωνισμούς φωτογραφίας για το σχολικό έτος 2022-2023. Συγκεκριμένα τα παιδιά έλαβαν μέρος στους, εγκεκριμένους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαθητικούς διαγωνισμούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας.

* Συμμετείχαμε στη δράση για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου SID 2023, καθώς είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τον φορέα https://saferinternet4kids.gr/!

* Ποίηση και Εικαστικές τέχνες συνδυάστηκαν. Συγκεντρώσαμε τα ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά και έγινε ειδικό αφιέρωμα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

* Συμμετείχαμε στον 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» 2022-2023 / Συμμετοχή του Σχολείου μας  με εργασία project από τα παιδιά της Ε’ τάξης και υπεύθυνη Εκπαιδευτικό την Εικαστικό του σχολείου μας κ. Θεοδώρα Χανδρινού. Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην ανάρτηση που ακολουθεί:

Theodora Chandrinou- arteducate » Αρχεία Ιστολογίου » Προσεγγίζοντας τον Ποντιακό Ελληνισμό – project (sch.gr)

* Καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες έγιναν μικροί δημοσιογράφοι πήραν συνέντευξη από συμμαθητές και συμμαθήτριές τους και κατέγραψαν τα θετικά και τα αρνητικά  στοιχεία στο φυσικό περιβάλλον του Σχολείου.

– Έγραψαν τα στοιχεία που πίστευαν τα παιδιά πως απαιτούνται για να  δημιουργηθεί το Σχολείο που ονειρεύονται.

Τα παιδιά αποτύπωσαν τις ιδέες τους, φωτογράφισαν το περιβάλλον τους και έγιναν μικροί δημοσιογράφοι.

Περισσότερα για την εξαιρετική δραστηριότητα που υλοποιήσαμε μπορείτε να δείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: 

https://blogs.sch.gr/arteducate/2023/04/19/ta-paidia-ginontai-mikroi-dimosiografoi/

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα ταλαντούχα παιδιά για τις εξαιρετικές τους δραστηριότητες!

Συγγραφέας: 
TheodoraChandrinou