«Συναντήσεις - Χαμόγελα της Ψυχής»

Το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Αγίας Παρασκευής και για Κωφούς - Βαρήκοους Μαθητές συμμετείχε και φέτος στον 19ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου «Castellodi Duino – 2023"» ο οποίος διοργανώνεται στη Τεργέστη της Ιταλίας, τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους από τον σύλλογο ''Associazione Poesia e Solidarietà'' σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και άλλους καταξιωμένους φορείς. Πρόκειται για έναν Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης που απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και σε σχολεία από όλο τον κόσμο. Συμμετείχαν μαθητές της Β Λυκείου του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.

Το θέμα του Διαγωνισμού για το 2023 ήταν: «Meetings/ Encounters: Smiles of the soul» – «Συναντήσεις – Χαμόγελα της Ψυχής»

Οι μαθητές Κλεοπάτρα Αβραμίδου, Νίκος Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Δρακάτος, Σοφία Θεοδωροπούλου, Ιάσονας Κορακιανίτης, Γεώργιος – Μάριος Κυριαζής, Ανθίππη Τελωνιάτη, Βασιλική Φλουρή, και Παύλος Γκιμπής, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Κωνσταντίνα Αποστόλου, συμμετείχαν με την ομαδική ποιητική συλλογή με τίτλο «Καθρέφτες της Ψυχής» και κέρδισαν το 3ο Βραβείο εξ ίσου με το Saint Michael’s College of Laguna από τις Φιλιππίνες !

Από τον πρόλογο της συλλογής: «Οι «Συναντήσεις/ Χαμόγελα της Ψυχής» κινητοποίησαν εσωτερικά τους μαθητές μας. Η ομάδα βούτηξε στα βαθιά και άνοιξε την ψυχή της. Οι μαθητές κοίταξαν μέσα τους και επέτρεψαν στο υποσυνείδητο να αναδυθεί. Πρώτα ήταν η ησυχία μετά ήρθαν τα συναισθήματα. Κυριάρχησε η φιλία, η αγάπη -οικογενειακή και όχι μόνο- ο έρωτας.»

Ο φορέας που διοργανώνει τον διαγωνισμό, η Associazione Poesia e Solidarieta προσκάλεσε τους νικητές στην τελετή βράβευσης για σχολεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 στις 15.00, στην Τεργέστη της Ιταλίας. Για το σκοπό αυτό ομάδα του σχολείου αποτελούμενη από τρεις μαθητές, τους Κλεοπάτρα Αβραμίδου, Παναγιώτη Δρακάτο και Βασιλική Φλουρή και δύο συνοδούς καθηγητές, τις κ. Κ. Αποστόλου και Φωτεινή Κλημεντίδη, ταξίδεψε στην Ιταλία για να παραλάβει το Βραβείο, στις 24-27 Μαρτίου 2023.

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία καθώς οι μαθητές μοιράστηκαν με μαθητές άλλων χωρών τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους σε μια απλή αλλά και συγκινητική τελετή.

Παράλληλα οι μαθητές γνώρισαν την ελληνική κοινότητα της Τεργέστης, παραβρέθηκαν στον εορτασμό της γιορτής τους Ευαγγελισμού και της Εθνικής μας Γιορτής της 25ης Μαρτίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Τεργέστης αρχικά και στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους ο εορτασμός με την ελληνική ομογένεια!  Πάντα φιλόξενη και ζεστή η υποδοχή από τη Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Ιταλίας την κ. Αλίκη Κεφαλογιάννη!

Συγγραφέας: 
xristinatetrimeli