Συμμετοχή του σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022

Δημιουργικές κατασκευές με παλιά ρούχα
Η φάλαινα που τρέφεται με υπολείμματα γρήγορης μόδας….
χαλάκι από λωρίδες από παλιές μπλούζες χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο αργαλειό
κρεβατάκι-μαξιλαράκι για σκυλάκια & γατάκια

Το σχολείο μας φέτος συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022 , 19 έως 27 Νοεμβρίου 2022, με θέμα τα “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα” και με τη δράση:   Επαναχρησιμοποίηση & Ανακύκλωση Ρούχων έχοντας ως βασικό Μήνυμα:  Δίνουμε δεύτερη ζωή στα παλιά μας ρούχα χωρίς να ξοδεύουμε χρήματα και χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον!

Η δράση επικεντρώθηκε στις θεματικές: Κυκλικά και βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και Διαλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων, αλλά και στην Επαναχρησιμοποίηση και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση.

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR) 2022 εστιάζει στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου στο περιβάλλον της παραγωγής και της κατανάλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και των αποβλήτων τους. Η κατανάλωσή τους στην Ευρώπη έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή, μετά από τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Η παγκόσμια παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2015, ενώ η κατανάλωση ενδυμάτων και υποδημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030.

Από τις 21 ως τις 25 Νοεμβρίου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί έφεραν ρούχα τα οποία πλέον δεν χρειάζονταν και τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Τα ρούχα που συγκεντρώθηκαν διαχωρίστηκαν σε εκείνα που μπορούσαν να ξανά φορεθούν και σε εκείνα που θα χρησιμοποιούνταν για εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών.

Μετά τη διαλογή που προηγήθηκε, τα ρούχα που ήταν σε καλή κατάσταση δόθηκαν στο Κοινωνικό Δίκτυο Προσφοράς Χρηστικών Αντικειμένων «Το παλιό σου …Καινούριο μου » του δήμου Κομοτηνής ώστε να χρησιμοποιηθούν από συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Οι μαθητές και μαθήτριες με δημιουργικότητα, έμπνευση και φαντασία σχεδίασαν στο χαρτί πατρόν ραπτικής, έκοψαν, έραψαν, κέντησαν και δημιουργήσαν:

  1. Ένα χαλάκι από λωρίδες από παλιές μπλούζες χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο αργαλειό,
  2. ένα κρεβατάκι-μαξιλαράκι για σκυλάκια & γατάκια
  3. διάφορα μικρά παιχνίδια για σκυλάκια & γατάκια.
  4. διάφορα χριστουγεννιάτικά στολίδια και μια οικολογική κατασκευή ως χριστουγεννιάτικο δέντρο την οποία στόλισαν στον τοίχο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου, θέλοντας να ευχηθούν με το δικό στους τρόπο Καλή Χρονιά γεμάτη ελπίδα
  5. Τέλος θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022 έφτιαξαν μία τζιν υφασμάτινη φάλαινα γεμίζοντας το εσωτερικό της από υφάσματα που περίσσεψαν δίνοντας τον τίτλο: Η φάλαινα που τρέφεται με υπολείμματα γρήγορης μόδας….

Την ευθύνη για την συγκέντρωση και την διαλογή των ρούχων και τις δημιουργικές κατασκευές ανέλαβαν μαθητές/τριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας. Ο χρόνος που αφιερώθηκε ήταν κυρίως εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά κάποιες φορές εργάστηκαν και μέσα στο σχολικό τους ωράριο.

https://ewwr.eu/actions/3peir-lyk-komotinis-textile-recycling/

https://3lyk-komot.rod.sch.gr/symmetochi-tou-scholeiou-mas-stin-evropaiki-evdomada-anakyklosis-2022/

Συγγραφέας: 
aberri