Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων – Θεατρική Παράσταση

Σχολικές Δράσεις 2022 – 2023 / Εκδηλώσεις

Σχολικά Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων – Θεατρική Παράσταση

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022 – 2023 το σχολείο μας υλοποίησε δύο Σχολικά Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων:

1. «Η Υπόσχεση»: Μνήμες -  Αφηγήσεις από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Θεατρική Παράσταση

2. «Μικρασία»:  Ένας πολιτισμός – Μία πορεία – Μία ιστορία

Με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ξεκινήσαμε ένα ταξίδι επιστροφής πίσω στο χρόνο, στις μνήμες πριν την καταστροφή. Θελήσαμε να μάθουμε πώς ήταν η ζωή πριν, να ζήσουμε για λίγο στην όμορφη Σμύρνη, να νιώσουμε τα συναισθήματα μιας άλλης εποχής.

Αφορμή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας στάθηκε ένα βιβλίο, «Η υπόσχεση» της Anna Conomos ένα πρωτότυπο παραμύθι που αναφέρεται στα γεγονότα του 2022 - 2023, μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας και μιας Τουρκάλας από τα περίχωρα της Σμύρνης –τις επτάχρονες φίλες Ευγενία και Φάτμα.

Εμπνευστήκαμε από τις φορεσιές της εποχής εκείνης και φτιάξαμε τα κουστούμια, επιλέξαμε φωτογραφίες από τη ζωή πριν αλλά και από την καταστροφή και δημιουργήσαμε τα σκηνικά της παράστασης. Το σκηνικό μας ολοκληρώθηκε με γλάρους από οριγκάμι.

Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα του τμήματος Παιδείας του Δήμου Αγίας Παρασκευής συνεργαστήκαμε με τη θεατρολόγο κ. Μίρκα Κρεστενίτη, η οποία ανέλαβε τη διασκευή του έργου σε θεατρικό κείμενο.

Η παράσταση «Η Υπόσχεση – Οι Γλάροι της Σμύρνης» παρουσιάστηκε στην έναρξη της 16ης Συνάντησης Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στο θέατρο του σχολείου μας, στις 12/05/2023.

Συμμετείχαν μαθητές της Β και Δ Λυκείου: Αβραμίδου Κλεοπάτρα, Αρώνη Έλενα – Νεφέλη, Γιαννόπουλος Νίκος, Γκιμπής Παύλος, Θεοδωροπούλου Σοφία, Κορακιανίτης Ιάσονας, Μάνεσης Ιάσονας, Μπλέτσα Ιουλία, Γλεντιόλ Μπογκντάνι, Σαμοθράκης Μιχάλης, Σκαφιδά Μαρία, Τελωνιάτου Ανθίππη, Ουμπέλεβα Βαλέρια, Φλουρή Σήλια, Χειμωνίδου Αναστασία.

Η δράση συντονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς:

Πιστολά Ελένη ΠΕ88.01, Αποστόλου Κωνσταντίνα ΠΕ02, Χαντζοπούλου Ελένη ΠΕ80, Ίσαρη Νικόλαο ΠΕ31, Αγγελή Βασιλική ΠΕ29, Βαλαράκου Κωνσταντίνα ΠΕ80.

Συγγραφέας: 
xristinatetrimeli