Περιβαλλοντικές δράσεις στο 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης στο πλαίσιο της "Ημέρας Υπαίθριων δράσεων" σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βάμου.

Στις 2-11-2023, στο πλαίσιο της ημέρας υπαίθριων δράσεων στο σχολείο μας υλοποιήθηκαν διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις (περιποίηση του βοτανόκηπου στην αυλή του σχολείου, καθαρισμός του πάρκου, αξιοποίηση του κομποστοποιητή, προώθηση της υγιεινής διατροφής και καλλωπισμός των αιθουσών.

Συγκεκριμένα:

Η περιβαλλοντική ομάδα του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου τίμησε την ημέρα Περιβάλλοντος, καλλωπίζοντας τον κήπο του σχολείου φυτεύοντας λουλούδια και βότανα! Χρώματα κι αρώματα γέμισε ο αύλειος χώρος του σχολείου και κυρίως χαρά από την επαφή των μαθητών με τη φύση! Η δράση έγινε στο πλαίσιο του διασχολικού περιβαλλοντικού προγράμματος: "Πράσινα σχολεία: γεωπονικές δράσεις σε σχολικούς χώρους - Συνεργασία 10ου ΓΕΛ και γεωπονικού τομέα 6ου ΕΠΑΛ"! Παράλληλα οι μαθητές τοποθέτησαν ταμπέλες με πληροφορίες για τα θεραπευτικά και αρωματικά φυτά του βοτανόκηπού μας!

 

Το τμήμα Β2 ανέλαβε να καθαρίσει το παρκάκι της περιοχής. Τα παιδιά μάζεψαν τα απορρίμματα, τα ξερά φύλλα που είχαν πέσει στο χώρο του πάρκου δίπλα από το σχολείο και άδειασαν τους κάδους.

Από την υπηρεσία του ΕΣΔΑΚ επισκέφτηκε το σχολείο μας χημικός μηχανικός που εξήγησε στους μαθητές τη χρήση του κομποστοποιητή για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων στον χώρο του σχολείου.

Η ομάδα "Ταπερίστας" του σχολείου παρουσίασε στους μαθητές τη σημασία του σπιτικού δεκατιανού, ενώ παράλληλα διοργανώθηκε μπουφές με υγιεινά σνακ, που θα μπορούσαν οι μαθητές να καταναλώνουν για το σχολικό τους γεύμα. Επίσης ομάδα μαθητών παρασκεύασε μια κρητική παραλλαγή του γλυκού cheesecake, αξιοποιώντας τοπικά προϊόντα.

Τέλος, ομάδα μαθητών με ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική φιλοτέχνησε διάφορα σχέδια από ταινίες κινουμένων σχεδίων στους τοίχους της αίθουσάς τους, ενώ παράλληλα φρόντισε για την καθαριότητα της αίθουσας.

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ