Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς (World Olive Tree Day) – 26 Νοεμβρίου

Οι μαθητές μας γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς σε έναν ελαιώνα στα κτήματα Βασιλίσσης. Ενημερώθηκαν για την ελιά, το παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της αρμονίας.

Οι «μικροί καλλιεργητές», αφού γνώρισαν τα χρήσιμα εργαλεία, ράβδισαν και μάζεψαν ελιές, ενώ βίωσαν τη μεταμόρφωση της ελιάς σε λάδι. Δοκίμασαν το γευστικό λάδι πάνω σε φρέσκο ψωμί και έπλασαν τα δικά τους λαδοκούλουρα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με τη φαντασία τους στην αρχαία Αθήνα, μεταμφιέστηκαν στους αρχαίους θεούς, Αθηνά και Ποσειδώνα,  και αναβίωσαν τον αρχαίο μύθο.  Υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα της ελιάς και του λαδιού στη μεσογειακή διατροφή, ως σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας.

Η διατήρηση και η καλλιέργεια της ελιάς είναι επιτακτική ανάγκη καθώς ο κόσμος καταπολεμά και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή. Η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των τοπίων, βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNESCO και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς ενισχύει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου να εκτιμηθεί η σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου