“Οικοτουρισμός στο Πήλιο - Διαδρομές στη φύση και στην παράδοση”- Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας

Στις 05/04/23, οι μαθητές της Β΄ τάξης του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα  “Τα φυτά στη μυθολογία, στην τέχνη και στην ίαση”, “Ενεργώ τώρα για να έχω αύριο” και “Ταπερίστας” ταξίδεψαν στη Μαγνησία και επισκέφθηκαν το ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας. Στα πλαίσια του προγράμματος “Οικοτουρισμός στο Πήλιο - Διαδρομές στη φύση και στην παράδοση” οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό αρχοντικό που φιλοξενεί το ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας και έμαθαν για την ιστορία του Πηλίου και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκεί. Στη συνέχεια, περπάτησαν στη φύση και στα καλντερίμια της Μακρινίτσας, γνώρισαν από κοντά πολλά από τα φυτά του Πηλίου και ξεναγήθηκαν σε κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του τόπου όπως πηλιορείτικα γεφύρια και κρήνες με γάργαρο, τρεχούμενο νερό, παραδοσιακά αρχοντικά και την εκκλησία της Παναγίας.

Μέσα από την επαφή με το περιβάλλον και την παράδοση του Πηλίου, οι μαθητές αναγνώρισαν την αξία των βοτάνων, του τρεχούμενου νερού και τόσων άλλων αγαθών που μας παρέχει απλόχερα η φύση αλλά και τη σημασία της ορθής διαχείρισης και εκμετάλλευσής τους για την επιβίωση του ανθρώπου στο πέρασμα των χρόνων.

Η πλούσια και πολύπλευρη εμπειρία τους συνέβαλε ώστε να εμπλουτίσουν τις δράσεις τους στα περιβαλλοντικά προγράμματα του σχολείου και να επανεκτιμήσουν τη στάση τους ως προς το φυσικό περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ