Κλιματική αλλαγή, Κυκλική Οικονομία, Βιοοικονομία

Μαθαίνοντας μέσα από επιστημονικά πειράματα, παρατηρήσεις και παιχνίδια.

Το ευρωπαϊκό έργο “WaysTUP!” χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει διάρκεια 4 χρόνια. Στο έργο συμμετέχει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης η οποία αποτελεί έναν από τους εταίρους στο έργο, με συνολική συμμετοχή 27 εταίρων από 10 διαφορετικές χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα σκοπό έχει να μας εισάγει στις καινοτόμες έννοιες της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας καθώς και την ανάδειξη της σχέσης τους με την κλιματική αλλαγή. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι σημερινοί μαθητές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να διαθέτουν την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση  για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις κρίσιμες αλλαγές. Μόνο όταν οι μαθητές, οι αυριανοί πολίτες, θα αποκτήσουν γνώσεις, δεξιότητες και κατάλληλες στάσεις και αξίες  θα διασφαλιστεί  μια ουσιαστική και αποτελεσματική λύση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ένας δεύτερος άξονας προβληματισμού είναι ότι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των μαθητών δεν είναι εύκολος, γιατί απαιτείται μια διεπιστημονική προσέγγιση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για ουσιαστική εκπαίδευση για την αειφορία. Η μάθηση μέσω εμπειρίας (Βιωματική εκπαίδευση/Experiential learning) είναι η μέθοδος από την οποία αντλούνται τα περισσότερα στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τι είναι η κυκλική οικονομία;

Τι είναι η Βιοοικονομία;

Οι μαθητές βρίσκουν τις απαντήσεις μέσα από βιωματικές δράσεις, πείραμα, παρατήρηση, καταγραφή, συμπεράσματα, εμπειρίες, παιχνίδι. Έμαθαν διασκεδάζοντας με τα παζλ κυκλικής και γραμμικής οικονομίας, με το μπάσκετ της ανακύκλωσης, με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, με τη γεννήτρια Vaan Der Craaf.

Ευχαριστούμε την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που μας έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες εμπειρίες.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου