Η Καθαρούπολη Σώζεται (podcast)

Οικολογικό παραμύθι από τους μαθητές του Β1

Επιρροές που αξιοποιήθηκαν για την συγγραφή του παραμυθιού

Συγκεντρώσαμε τις εμπειρίες δύο ετών και αφοσιωθήκαμε στη συγγραφή του οικολογικού παραμυθιού: «Η Καθαρούπολη Σώζεται».

Τους δύσκολους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του 2021-2022, τότε που δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις, λόγω του πρωτοκόλλου COVID που ίσχυε για τα σχολεία, βρήκαμε διέξοδο στους μικρούς πράσινους περιπάτους στην πόλη μας η οποία έχει τρία μικρά δάση, ό,τι επέμεινε δηλαδή από το τεράστιο πευκόδασος που παλιότερα κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή.

Περιδιαβήκαμε τις γειτονιές της πόλης, επισκεφτήκαμε τα δασάκια μας, απαθανατίσαμε την κατάσταση στην πόλη μας, δεντροφυτεύσαμε στο δασάκι της γειτονιάς μας, φυτέψαμε σε κήπους και παρτέρια, καθαρίσαμε… Υλοποιήσαμε πάρα πολλές περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Έτσι, η βαλίτσα μας γέμισε με εμπειρίες, όμορφες ζωντανές εικόνες, ήχους, μυρωδιές, ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα. Είχαμε πολλά να αφηγηθούμε κι έτσι δημιουργήσαμε το παραμύθι μας.

Στην παραδοσιακή κοινωνία, της οποίας χαρακτηριστικό είναι ο λαϊκός πολιτισμός, τα λαϊκά παραμύθια κατείχαν σημαντική θέση διότι αποτελούσαν μέρος της ψυχαγωγίας των παιδιών, πέρα από τα παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια.  Ο χαρακτήρας τους, εκτός από ψυχαγωγικός, ήταν και παιδαγωγικός. Αυτά μάθαιναν στα παιδιά τι θεωρούσε η κοινωνία τους καλό ή κακό, τους μετέδιδαν γνώσεις, αξίες…

Η εποχή μας, η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, χαρακτηρίζεται από σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και όχι μόνο. Οι προσλαμβάνουσες των παιδιών έχουν αλλάξει. Έχουν απομακρυνθεί από τα παραμύθια και από το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον.

Στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους συνομήλικούς μας αλλά και τους ενήλικες, αποφασίσαμε να παντρέψουμε στο παραμύθι μας το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Η μορφολογία του παραμυθιού μας ακολουθεί τις λειτουργίες του Βλαδίμηρου Προπ (Ρώσος ακαδημαϊκός) ενός από τους πιο σημαντικούς συντελεστές του λαϊκού παραμυθιού ο οποίος κατέγραψε 31 λειτουργίες, ερευνώντας τα λαϊκά παραμύθια. Εμείς διαλέξαμε οχτώ από αυτές για την ολοκλήρωση του έργου μας.

Αφού διαλέξαμε τους σύγχρονους ήρωές μας, δημιουργήσαμε το προφίλ τους και συνεχίσαμε να δομούμε το παραμύθι μας, βήμα βήμα, στην τάξη, στις ώρες των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Παιδεία στα Μέσα».

Μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι μας κάνοντας κλικ εδώ: Η Καθαρούπολη Σώζεται

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου