Χαρτοδιπλωτική – origami με ανακυκλώσιμα υλικά

Θεοδώρα Χανδρινού, Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος – Χαράκτρια 

Η Χαρτοδιπλωτική – origami με ανακυκλώσιμα υλικά είναι πάντα μια εξαιρετική δραστηριότητα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Κάθε χρόνο διδάσκοντας εικαστικά αξιοποιώ την Χαρτοδιπλωτική, μέσα από διαθεματική προσέγγιση. Το σχολικό έτος 2022-2023 στο 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» τα παιδιά συμμετείχαν δημιουργικά στις δραστηριότητες των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Το οικολογικό και δημιουργικό Σχολείο μας / Our eco-friendly and creative School, εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Λάμπρος Ορφανός – Απο το Σχολείο στο Μουσείο / Lambros Orfanos – from the School to the Museum

Ήταν σημαντικό το γεγονός πως πολλοί παιδαγωγικοί στόχοι καλύφθηκαν, ενώ τονίστηκε η συμπερίληψη, οι διαθεματικές δυνατότητες και η ποικιλία της θεματολογίας. Έγινε αξιοποίηση της συναισθηματικής αγωγής μέσω της Τέχνης. 

Δημιουργήθηκαν ατομικές εργασίες και πολύπτυχα, ομαδικές εργασίες και μακέτες που αναρτήσαμε στο Σχολείο μας. Έγινε συνεργασία με άλλα Σχολεία από την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς ανταλλάξαμε εκπαιδευτικό υλικό και τα origami μας με το 35º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, με το Δημοτικό Σχολείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το 13º Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, καθώς επίσης και με τα Σχολεία από την Ισπανία Colegio San José, de Madrid και Colegio Divina Pastora, Madrid, Spain. Με διαδικτυακές αναρτήσεις κάνοντας χρήση ψηφιακών εφαρμογών, επικοινωνήσαμε την προσπάθειά μας ευρύτερα μέσω της συνεργασίας στην Εκπαιδευτική Κοινότητα Σχολείων της Ευρώπης – του eTwinning. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Χανδρινού.

Η Τέχνη συνάντησε την Γεωμετρία και υπήρξε ανταπόκριση πάνω σε ζητήματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Εποχιακές δημιουργίες χιονονιφάδες και άγγελοι, στολίδια για τις Απόκριες και Πασχαλινές κατασκευές και άλλα θέματα, έδωσαν έμπνευση και χαρά στα παιδιά. Περιστέρια, κουκουβάγιες και διαφορετικά πτηνά έγιναν χάρτινες δημιουργίες. Ψάρια πλάσματα της θάλασσας και ζώα της στεριάς απέκτησαν νέες φόρμες. Δέντρα, φυτά και λουλούδια από χαρτί στόλισαν τους χώρους. Καρδιές και κάρτες με ευχές, βαρκούλες και σαΐτες μεταμορφώθηκαν σε δώρα, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, με υπομονή και την φαντασία των παιδιών! Η αξία της κυκλικής οικονομίας, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση είναι στάσεις ζωής και τα παιδιά, μέσα από την συγκεκριμένη δραστηριότητα με δημιουργικές εφαρμογές, βίωσαν έννοιες και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα αειφορίας και προστασίας της φύσης. 

Η ενεργή συμμετοχή μας στις δραστηριότητες του Περιβαλλοντικού δικτύου tτης Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να χαρούν την πρόσληψη γνώσης και την διάχυση των πεπραγμένων.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2023/04/02/chartodiplotiki-origami-me-anakyklosima-ylika-2022-2023/

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!

Συγγραφέας: 
TheodoraChandrinou