Επιτραπέζιο παιχνίδι «Greenways ή Πράσινες διαδρομές»

Το επιτραπέζιο παιχνίδι μας απέσπασε μνεία στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού του ΕΚΟΜΕ.

Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που "Οι Πράσινες Διαδρομές" ξεχώρισαν ανάμεσα σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετοχών.

Θερμά Συγχαρητήρια στις ομάδες των σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Λίγα λόγια για το παιχνίδι μας:

Το επιτραπέζιο παιχνίδι μας «Greenways» ή «Πράσινες Διαδρομές» είναι μια δημιουργική διαδικασία που γεννήθηκε μέσα από την ενασχόλησή μας με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Διεθνούς Δικτύου «Μαθαίνω για τα δάση» LEARNING ABOUT FORESTS με τίτλο «Δάσος και Βιοποικιλότητα», τη συμμετοχή του σχολείου μας στην εκστρατεία της Global Action Days “Litter Less Plus campaign” και Running Out of Time με ποικίλες δράσεις, τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου» και τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων για δεύτερη χρονιά φέτος. Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι εδώ και χρόνια η ομπρέλα κάτω από την οποία το σχολείο μας δραστηριοποιείται και υλοποιεί πολλές περιβαλλοντικές δράσεις .

Οι μαθητές έχοντας προσωπική εμπειρία από την καταγραφή της κατάστασης της γειτονιάς μας και της πόλης, πραγματοποιώντας πράσινα περιβαλλοντικά μονοπάτια στην πόλη μας, φωτογραφίζοντας και σχολιάζοντας τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της πόλης μας και την προηγούμενη εμπειρία της δημιουργίας του επιτραπέζιου παιχνιδιού «Το Δάsos εκπέμπει SOS» εξέφρασαν την επιθυμία για τη δημιουργία ενός δεύτερου παιχνιδιού. Έχοντας, λοιπόν, ως αφετηρία τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις φετινές περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και τις προγενέστερες, οι μαθητές με χαρά δέχτηκαν να τη μεταφέρουν τη δράση τους στο ταμπλό του επιτραπέζιου παιχνιδιού. Οι ερωτήσεις του παιχνιδιού αφορούν στους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μπορεί το λεξιλόγιο των ερωτήσεων να είναι αρκετά δύσκολο, για τις μικρές ηλικίες, όμως είναι μια ευκαιρία να εξοικειωθούν οι μαθητές και να μάθουν να το χρησιμοποιούν σωστά. Θα χρειαστεί να μιλήσουν για τους Παγκόσμιους Στόχους στους φίλους και στην οικογένεια τους, στην παρέα τους. Θα γίνουν πρεσβευτές και θα πάρουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία για τη γνωστοποίηση και τη διάδοσή τους. Αφορά το μέλλον τους.

Η εποικοδομητική αυτή δραστηριότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Η μάθηση εκτός βιβλίου είναι μάθηση διασκεδαστική αλλά κυρίως αποτελεσματική και το παιχνίδι αποτελεί ιδανική μέθοδο για την απόκτηση γνώσεων, γιατί ο μαθητής που εμπλέκεται λειτουργεί σε ένα χαλαρό πλαίσιο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς για ακόμη μια φορά το #ΕΚΟΜΕ !

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου