Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστευτικών Πτηνών & Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πτηνών γιορτάζεται δύο φορές τον χρόνο (το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου και του Οκτωβρίου). Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους παντού να μάθουν για τα αποδημητικά πουλιά και για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τα αποδημητικά πουλιά μαρτυρούν πως επηρεάζονται από την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη ρύπανση. Σε όλο τον κόσμο απειλούνται από την απώλεια οικότοπων και το παράνομο κυνήγι, καθώς και από τη δηλητηρίαση, τη ρύπανση και τη σύγκρουση με κατασκευές, όπως κτίρια καλυμμένα με γυαλί και ηλεκτρικά καλώδια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Οι μαθητές μας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και των δύο για το μέλλον του πλανήτη μας, προσπάθησαν με τον δικό τους τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα και να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Κατασκεύασαν, από κουκουνάρια, πολλούς κύκνους και τους χάρισαν μαζί με ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και  γονείς.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου