Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Αποδημητικών Πουλιών

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται δύο φορές κάθε χρόνο: το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (14 Μαΐου το 2022) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (8 Οκτωβρίου 2022). Η Γιορτή των Πουλιών σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης. Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς τις περιοχές διαχείμασης.

Το μήνυμα ευαισθητοποίησης του κοινού για το θαύμα της μετανάστευσης των πουλιών καθώς και η αναγνώριση των αναγκών των αποδημητικών πουλιών στις περιοχές αναπαραγωγής,
μετέφεραν οι μαθητές του σχολείου μας με διάφορα δρώμενα, χειροποίητα ενθύμια, χειροτεχνίες και γραπτά μηνύματα.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σοφούλη, στην Πεύκη, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Στη γιορτή παραβρέθηκαν γονείς των μαθητών, φίλοι και αρκετοί περαστικοί συμπολίτες μας.

Ευχαριστούμε την Elliniki Ornithologiki Etaireia που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα άγρια πουλιά μέσα από το υπέροχο εκπαιδευτικό υλικό που μας έστειλε και την Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης που στήριξε την προσπάθειά μας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας, με ποικίλες δράσεις, για τον Οκτώβρη του 2023.

#Eurobirdwatch2022 #40Χρόνια_ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου