"Ελιά και Λάδι στην Κρήτη": Παρακολούθηση σεμιναρίου στο ΚΠΕ Βάμου.

Την Παρασκευή 13-1-2023  30 μαθητές από τα τμήματα Β2 και Β3 του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου, που συμμετέχουν στα περιβαλλοντικά προγράμματα: «Ενεργώ τώρα για να έχω αύριο» και «Ταπερίστας»  επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Βάμου, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα : «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη».

Ξεναγηθήκαν στον χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου, όπου τα τελευταία χρόνια στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου στο χωριό Κεφαλάς Αποκορώνου, παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ιστορία του ελαιολάδου, τη διατροφική του αξία και τον ρόλο του στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά, ενώ τέθηκαν προβληματισμοί  που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, (απόβλητα ελαιοτριβείων, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων). Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν την παραδοσιακή πέτρινη φάμπρικα, σε κλίμακα, κατασκευασμένη ειδικά  για τις ανάγκες του προγράμματος.

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια, όπου έφτιαξαν αρωματικό ελαιόλαδο με την προσθήκη αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών (λεβάντα, δενδρολίβανο, μπαχάρι, φλούδες λεμονιού, κορίανδρο κ.α. Επίσης, παρασκεύασαν κηραλοιφές από αγνό παρθένο ελαιόλαδο, αιθέρια έλαια και κερί μέλισσας, ενώ ασχολήθηκαν και με τη συσκευασία των παραπάνω προϊόντων, φιλοτεχνώντας όμορφες ετικέτες για την προώθησή τους.

Έτσι οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν  και άλλες χρήσεις του ελαιόλαδου πέρα από τις γνωστές και αποκόμισαν σπουδαίες γνώσεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις.

 

 

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ