Εκστρατεία Δράσης του ΟΗΕ "FlipTheScript"

Οι ανεμόμυλοι της Ειρήνης
Υιοθέτηση παρτεριού
Υιοθέτηση παρτεριού

Κάθε Σεπτέμβριο η Παγκόσμια Εβδομάδα για το #Act4SDGs κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να αναλάβουν δράση για την επιτάχυνση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το #FlipTheScript, η Εκστρατεία Δράσης του ΟΗΕ για το Στόχο Ανάπτυξης, μας καλεί για ένα ταξίδι υπεράσπισης και δράσης.

Το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε ο ένας στον άλλο και να συνεργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις. Κάνοντας αυτό, θα εμπνεύσουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο. Η ανάληψη δράσης σημαίνει αλλαγή συμπεριφοράς σε όλα τα επίπεδα, μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα για να εφαρμόσουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Πρέπει να αναστρέψουμε το σενάριο για το πώς μιλάμε ο ένας στον άλλο. Για το πώς συνεργαζόμαστε. Για το πώς προχωράμε μαζί. Για το πώς συνεργαζόμαστε και προσεγγίζουμε τις λύσεις. Μικρές ενέργειες ατομικές και συλλογικές μπορούν να φέρουν νέες λύσεις, νέες προσεγγίσεις, να κάνουν να λάμψει το φως της ελπίδας.

Οι μαθητές της Β” τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στην εκστρατεία #Act4SDGs με δύο δράσεις.

Υιοθέτησαν ένα παρτέρι έξω από το σχολείο και φύτεψαν μελιτοφόρα φυτά, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.(Στόχος 14 «ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ», Στόχος 15 «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» )Επίσης, θέλησαν να συμβάλλουν, με την μικρή αλλά συμβολική τους ενέργεια, στην μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. (Στόχος 13 «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»)

Δημιούργησαν μικρούς ανεμόμυλους, τους «ανεμόμυλους της ΕΙΡΗΝΗΣ» και τους χάρισαν στους μικρούς μαθητές της Α τάξης με σκοπό να τους προσφέρουν χαρά και να τους εκφράσουν την υποστήριξή τους. Με τον τρόπο αυτό γιόρτασαν και την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Μεγάλη η έκπληξη και η χαρά καθώς έπαιρναν τους ανεμόμυλους στα χεράκια τους. Χαμόγελα, ευτυχία, αγάπη, λαμπερά ματάκια από τη χαρά… Να τι θα πει «ΕΙΡΗΝΗ»!

Οι μαθητές θέλοντας να αναστρέψουν το σενάριο, για ένα βιώσιμο μέλλον, στοχάστηκαν και κατέληξαν στα παρακάτω ζευγάρια για τα οποία θέλουν να κάνουν την αναστροφή:

δράση – απάθεια  (action – apathy)

συντροφιά-μοναξιά (companionship-loneliness)

φιλικός-εχθρικός (friendly-hostile)

χαρά-λύπη (joy-sorrow)

φιλία-εχθρότητα (friendship-enmity)

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΠΡΑΞΗ. 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΕ ΕΛΠΙΔΑ. 

ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου