Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»

Η επιλογή και η παρακολούθηση του προγράμματος «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» είχε στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών μας, διότι τα χρονικά περιθώρια για να αναλάβουμε δράση περιορίζονται δραματικά. Είναι πλέον σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και ο χρόνος κυλά ήδη εναντίον μας, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να δράσουμε. Πριν δράσουμε σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις κυριότερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής:

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, άνοδος στάθμης θάλασσας

Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων

Ερημοποίηση εδαφών

Απώλειες στη βιοποικιλότητα

Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» σχεδιάστηκε με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει. Διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακές εφαρμογές και σημεία όπου οι μικροί επισκέπτες ανακαλύπτουν βιωματικά και εμπειρικά πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του για την προστασία του πλανήτη μας είναι μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το πρόγραμμα ελκυστικό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες επισκέπτες.

Μέσα από διαδραστικά «παιχνίδια» και δραστηριότητες, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να «εξερευνήσουν», να πειραματιστούν και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον. Παράλληλα, τούς δίνεται η δυνατότητα να εξοικειωθούν με όρους όπως η ανακύκλωση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τα μικροπλαστικά  μέσα από καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου