Δράση Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης «Η Ανακύκλωση στην πόλη μας & Το οικολογικό αποτύπωμα των ρούχων»

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου οι μαθητές/τριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας (Λιγότερα Απόβλητα Καλύτερη Ζωή – Reduce-Reuse-Recycle), του Ομίλου Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, συμμετείχαν στην δράση ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με τίτλο: «Η Ανακύκλωση στην Πόλη μας & Το οικολογικό αποτύπωμα των ρούχων». Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η κ. Χρυσάνθη Μακρή από τη Δ/νση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, ο κ. Φώτης Τσάγκας από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δι.Σ.Α.) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ ) και η κ. Θεοδοσία Δραγουμάνη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/ση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΑΜΘ. 

Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της συμμετοχής της Περιβαλλοντικής Ομάδας μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022, τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία κινητοποίησε το ενδιαφέρον και άλλων μαθητών του σχολείου μας (Ομίλου Κλιματικής Αλλαγής και του Ομίλου Δημοσιογραφίας-Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον) σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα των ρούχων και αποτέλεσε αφορμή για έναν ενεργό προβληματισμό για την αλόγιστη κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αλλά και την αξία της ορθής αγοράς τους.

Η δράση οργανώθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τις ροές ανακύκλωσης του δήμου Κομοτηνής και απαντήθηκαν ερωτήσεις και λύθηκαν απορίες σχετικά με τους διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν στην πόλη μας. Στο δεύτερο μέρος μελέτησαν καινούριους όρους από το γλωσσάρι του EWWR (όπως Fairtrade textiles, Circular economy, Upcycling, Overconsumption, Eco-design κ.α.), έμαθαν για τη σημασία της επιλογής φυσικών υφασμάτων – φιλικών προς το περιβάλλον από τις κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες, προβληματίστηκαν με βίντεο που παρακολούθησαν για την γρήγορη μόδα και το οικολογικό της αποτύπωμα της και συζήτησαν για το πως μπορούν να βελτιώσουν την στάση τους και να αναπτύξουν οικολογική συμπεριφορά. Η δράση ολοκληρώθηκε με την συνέντευξη που δόθηκε στους μαθητές της Δημοσιογραφίας.

https://3lyk-komot.rod.sch.gr/drasi-enimerosis-evaisthitopoiisis-gia-themata-anakyklosis/

Συγγραφέας: 
aberri