Απολογισμός Ανταποδoτικής Ανακύκλωσης

Με αφετηρία την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (European Week for Waste Reduction) 19-11-2022 μέχρι τις 22 - 6 -2023, λήξη του σχολικού έτους, το βάρος των απορριμμάτων που ανακυκλώσαμε ανέρχεται σε 1 τόνο, 184 κιλά και 840 γραμμάρια. Είναι τα απορρίμματα που έχουν ζυγιστεί, ενώ υπάρχουν κι άλλα που ανακυκλώθηκαν στο σπιτάκι της ΤΕΧΑΝ και στην Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. και πάρα πολλά πλαστικά καπάκια.

Ευχαριστούμε όσους μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν στην προσπάθειά μας ώστε να γίνει το σχολείο μας Κέντρο Ανακύκλωσης.

Μην ξεχνάτε ότι τα οφέλη της ανταποδοτικής ανακύκλωσης είναι πολλαπλά!

Βάζουμε στόχο την επόμενη χρονιά να ξεπεράσουμε το φετινό μας σκορ!!

Keep going!

Go green!

Τα οφέλη της Ανακύκλωσης

Η ανακύκλωση είναι η διάσωση ενός υλικού που, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και μοιάζει άχρηστο, δεν έχει χάσει την αξία του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ ακόμα. Έτσι, αντί να το απορρίψουμε στο περιβάλλον, το επιστρέφουμε στον οικονομικό κύκλο, επιτυγχάνοντας προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.

Με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε μόνο οφέλη και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικά.

Με τη συμμετοχή στη διαδικασία της ανακύκλωσης, συμμετέχετε και εσείς, ώστε:

  • Να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον
  • Να εξοικονομείται ενέργεια, γιατί όταν για την παραγωγή κάποιου υλικού χρησιμοποιείται ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, απαιτείται πολύ λιγότερη ενέργεια από το εάν θα ακολουθούνταν ο πλήρης κύκλος παραγωγής
  • Να εξοικονομείται πρώτη ύλη, γιατί τα ανακυκλωμένα υλικά αντικαθιστούν την πρώτη ύλη που απαιτείται για την παραγωγή υλικών

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Οφέλη από την Ανακύκλωση του χαρτιού

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού
1. Δεν κόβονται 17 δέντρα, και
2. Εξοικονομούνται 130 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού.

Οφέλη από την Ανακύκλωση του πλαστικού

Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού
1. Δεν θα απαιτηθούν 500 έτη για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές, και
2. Δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου