Γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης

Στο 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης», το σχολικό έτος 2022 - 2023, με την δημιουργική συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών μας γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου. 

Ο Λάμπρος Ορφανός και ο  Πάμπλο Πικάσσο (Pablo Picasso) συνομιλούν για την Ειρήνη μέσα από τα έργα των παιδιών. Είναι μια δημιουργική προσέγγιση του θέματος καθώς μέσα από τον πλούτο της Ιστορίας της Τέχνης τα παιδιά παίρνουν ερεθίσματα και αξιοποιούν το εικαστικό λεξιλόγιο για να εκφραστούν.

Η δραστηριότητα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Εικαστικών και ο τίτλος του προγράμματός μας είναι: "Το οικολογικό και δημιουργικό Σχολείο μας / Our eco-friendly and creative School".

Με την δημιουργική συνεργασία των παιδιών και την περιβαλλοντική μας ομάδα, ετοιμάσαμε την πρώτη μας δραστηριότητα. Τα παιδιά εργάστηκαν σε μικρές ομάδες αλλά και ατομικά. Φιλοτέχνησαν τις δημιουργίες τους με ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των μηνυμάτων.

* Με αφορμή τα έργα των μεγάλων  δημιουργών της Ιστορίας της Τέχνης, καλλιεργήθηκε η κριτική σκέψη των παιδιών, ο δημοκρατικός διάλογος, εφαρμόστηκε μετασχατίζουσα γνώση μέσω της διδασκαλίας των Εικαστικών τεχνών, έγινε γνωριμία με διαφορετικές Εικαστικές Τέχνες και τεχνικές.

* Συνδυάσαμε διαφορετικά υλικά για τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν. 

* Δημιουργήσαμε ομαδικές εικαστικές αφίσες με τα μηνύματα  και τις ιδέες των παιδιών, για ένα κόσμο ειρηνικό.

* Προέκυψε η δημιουργική αντιπαραβολή Εικαστικών έργων, με συζήτηση και κριτική προσέγγιση, μελέτη στην τάξη. Με αφορμή το ζωγραφικό έργο του Ισπανού Pablo Picasso (Πάμπλο Πικάσσο) "παιδί με περιστέρι" και το χαρακτικό έργο του Έλληνα Λάμπρου Ορφανού "κορίτσι με κόκορα" δημιουργήθηκαν έργα αφιερωμένα στο θέμα.

* Συνδέσαμε τις δραστηριότητες, με άρθρα στο διαδίκτυο, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρουσιάζονται στην Κύπρο, με αφορμή την έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή - Πλατανίστεια και στο  Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή - Λευκωσία με τίτλο Λάμπρος Ορφανός - Έλλη Μουρέλου - Ορφανού "Χαράσσοντας την ζωή" 1944 - 1966.

Έγινε γνωριμία με περισσότερα έργα των καλλιτεχνών και τα παιδιά ξεχώρισαν τα δικά τους αγαπημένα!

* Τα παιδιά έμαθαν επίσης, να φτιάχνουν χάρτινα πουλιά, με την τεχνική της χαρτοδιπλωτικής - origami. Δημιουργήσαμε αιωρούμενες κατασκευές και χειροτεχνίες με τα μηνύματα των παιδιών. Χρησιμοποιήσαμε χαρτιά που ήταν προς Ανακύκλωση, διδάσκοντας τις αξίες της κυκλικής οικονομίας.

* Αναρτήσαμε τα έργα των παιδιών στους χώρους του Σχολείου μας, με στόχο την διάχυση του αποτελέσματος και τον προβληματισμό μεταξύ των παιδιών από διαφορετικές τάξεις. Μέσω διαδικτύου έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και έτσι  επικοινωνήσαμε με τα άλλα Σχολεία και τους φορείς. 

* Σε συνεργασία αλληλεπίδρασης τα παιδιά από το 35º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας ένωσαν το δημιουργικό τους πνεύμα με τα παιδιά από το 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας. 

 Συγχαρητήρια σε όλους και όλες!

Θεοδώρα Χανδρινού.

 

Συγγραφέας: 
TheodoraChandrinou