ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ - Αθλοπαιδειές και διατροφικές συνήθειες

4ος θεματικός κύκλος: : Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

Θέμα: Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα

Τίτλος: «Αθλοπαιδειές και διατροφικές συνήθειες.

Μέσα από την συγκεκριμένη δραση οι μαθητές καλλιέργησαν την  επαφή  τους με τον τομέα των διατροφικών συνηθειών στον συγχρονο τρόπο ζωής και συγχρόνως εμβάθυναν στις ομάδες εκείνες που ενδείκνυνται για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ταυτόχρονα προσπάθησαν μέσα από προσωπικες εμπειρίες και βιωματικα projects να δουν κατα πόσο  μια σωστη υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην καθημερινή τους δραστηριότητα τόσο την πνευματική όσο και την σωματική.

Υλοποίηση δράσης:

Οι διδακτικές ώρες χωρίστηκαν σε θεωρητικο και πρακτικό μέρος.

Κατα το θεωρητικό μέρος οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που αφορούσε στις υγιεινές τροφές στον χωρισμό των διάφορων διατροφικών ομάδων και πως αυτες μπορούν να αναπτυχθουν σε ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, πόσο ωφελεί το διαίτολόγιο που εφαρμόζεται απο όλη την οικογένεια χωρις παρεκκλίσεις καθως και το πόσο σημαντικό είναι το φαγητό να σερβίρεται αυστηρα στο τραπέζι και έτσι να δίνεται σε όλες τις ομάδες τροφών η απαραίτητη προσοχή.

Στη συνέχεια τα βίντεο συζητήθηκαν με τους μαθητές και κάνοντας σύντομα κουίζ προσπαθήσαμε να δούμε αν και κατα πόσο τα παραπάνω έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα τους και αν ακολουθούνται σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στη συνέχεια επέλεξαν μια διατροφική ομάδα ο καθένας τους και έγραψαν λίγα πραγμα τα για αυτην  κανοντας αναζήτηση μεσα απο εφαρμογες διαδικτύου ή ακόμα και βαζοντας την προσωπικη τους άποψη και στη συνέχεια ολα συζητήθηκαν και ακούστηκαν διάφορες απόψεις καλλιεργώντας έτσι και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα της προσωπικης εκτίμησης, άποψης αλλα και στην διαφορετική αντίληψη πραγμάτων.

Κατά το πρακτικο μέρος της δράσης οι μαθητές κατασκέυασαν οι ίδιοι τροφές από όλες τις ομάδες της διατροφικής αλυσίδας με υλικά ανακυκλώσιμα και στη συνέχεια ο καθένας δημιουργησε ενα σουπλά με το δικό του ατομικό πιάτο διατροφης με την τεχνική κολαζ καθώς και ένα σουβερ που  αφορούσε στις διατροφικες συνήθειες του πρωινού.

Η δραση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων από τους μαθητές της δ΄τάξης Γυμνασίου.

Η εκπαιδευτικος: Μαρία Κωνσταντίνου και η Μαρία  Μαρίνου -Ξάνθου (ΕΒΠ)

Συγγραφέας: 
xristinatetrimeli