2ο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης!!!

Στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, οι μαθητές της Γ Λυκείου του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης, συμμετείχαν στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Θεάτρου «Castello di Duino - 2022» ο οποίος διοργανώνεται στη Τεργέστη της Ιταλίας, τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους από τον σύλλογο ''Associazione Poesia e Solidarietà'' σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και άλλους καταξιωμένους φορείς. Πρόκειται για έναν Διεθνή

 Διαγωνισμό Ποίησης που απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και σε σχολεία από όλο τον κόσμο. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω της συνεργασία του ΥΠΑΙΘ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Ιταλίας.

Το θέμα του Διαγωνισμού για το 2022 ήταν: «Μου λείπεις πολύ/Νοσταλγία»

Οι μαθητές Παύλος Γκιμπής, Ιάσονας Μάνεσης, Μιχάλης Σαμοθράκης Σπυριδούλα Συσίκη,, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κωνσταντίνα Αποστόλου, συμμετείχαν με την ομαδική ποιητική συλλογή με τίτλο «Αυτοσχεδιασμοί στη Νοσταλγία» και κέρδισαν το 2ο Βραβείο εξ ίσου με το Λύκειο της Αγίας Φυλάξεως της Λεμεσού!

Από τον πρόλογο της συλλογής: «Οι μαθητές αυτοσχεδιάζουν, δοκιμάζουν, εκφράζουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, αναμετριούνται με τον έρωτα, την πανδημία, την απώλεια της φυσικής ζωής, την αναζήτηση της ταυτότητας.»

Ο φορέας που διοργανώνει τον διαγωνισμό, η Associazione Poesia e Solidarieta προσκάλεσε τους νικητές στην τελετή βράβευσης για σχολεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στις 15.00, στην Τεργέστη της Ιταλίας. Για το σκοπό αυτό ομάδα του σχολείου αποτελούμενη από τρεις μαθητές, τους Μ. Σαμοθράκη, Ι. Μάνεση , Σπυριδούλα Συσίκη και δύο συνοδούς καθηγητές Κ. Αποστόλου και Χ. Τετριμέλη, ταξίδεψε στην Ιταλία για να παραλάβει το Βραβείο, στις 28 -21 Μαρτίου 2022.

Η καθηγήτρια κ. Ελένη Κοσμά, μέλος της επιτροπής, αιτιολογώντας τη βράβευση των ποιημάτων της ομάδας του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Αγίας Παρασκευής αναφέρει:

«Το βάθος και η συγκινησιακή φόρτιση σε συνδυασμό με τη λιτή και απέριττη μορφή των ποιημάτων αυτών κέντρισε από την πρώτη ανάγνωση το ενδιαφέρον μου. Ο τρόπος με τον οποίο το βίωμα αποτυπώνεται και εικονοποιείται στις λέξεις δείχνει μια ευαισθησία αλλά και μια ανυπόκριτη έγνοια για τον κόσμο που μας περιβάλλει τον εσωτερικό και τον εξωτερικό, καθώς επίσης και μια αγωνία για τον άνθρωπο που αναζητά τον εαυτό του, την ταυτότητα και τις ίδιες του τις επιθυμίες.»

Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία καθώς οι μαθητές μοιράστηκαν με μαθητές άλλων χωρών τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, τις ανησυχίες και τα όνειρά τους σε μια απλή αλλά και συγκινητική τελετή.

Παράλληλα οι μαθητές γνώρισαν την ελληνική κοινότητα της Τεργέστης, ξεναγήθηκαν από την ίδια τη Διευθύντρια του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Ιταλίας την κ. Αλίκη Κεφαλογιάννη στην πόλη της Τεργέστης όπου υπάρχει, ακόμα και σήμερα, έντονο το ελληνικό στοιχείο. Τέλος, μαζί με το Λύκειο της Κύπρου, παρουσίασαν τα ποιήματά τους στη Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Συγγραφέας: 
xristinatetrimeli